Haberin İngilizcesi için tıklayın
Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Aralık 2022’de sosyal medyada paylaştığı haberler nedeniyle ‘örgüt propagandasından’ 3 yıl 1 bir ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan ancak Yargıtay’ın bozarak yeniden yargılanmasını istediği gazeteci Mehmet Güleş’in bu sefer 1 yıl 9 ay 25 gün hapisle cezalandırılmasına hükmetti.
‘Orantısız’ olduğu gerekçesiyle Aralık 2022’deki bozma kararı sonrası ikinci duruşması görülen davaya Güleş ve avukatı Resul Temur, Diyarbakır Adliyesi Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlandı.
Duruşma savcısı mütalaa vererek Güleş’in ‘örgüt propagandasından’ cezalandırılmasını istedi. Mütalaaya karşı savunma yapan Güleş, yaptığı paylaşımların o dönem çalıştığı Dicle Haber Ajansı’na ait haber içerikleri olduğunu anlattı. Yaptığının gazetecilik olduğunu söyledi.
Bundan dolayı cezalandırılma talebinin düşünce ve ifade özgürlüğünün ihlali olduğunu belirten Güleş, beraatını istedi.
“Haber verme sınırı aşılmadı”
Güleş’in ardından söz alan avukatı Resul Temur, suçlamaya konu yapılan görsellerin, haber içeriklerinin uzantısı aynı zamanda haberin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi. Haberin paylaşılmasıyla bu içeriklerin de otomatik olarak paylaşıldığını anlattı.
Temur suçlama konusu paylaşımların Güleş’in çalıştığı ajansa ait haberler olduğunu ve basın özgürlüğünün temel unsurlarından birinin haberi yayma hakkı olduğunu söyledi. Haberi yaymanın cezalandırılmaması gerektiğini belirtti.
Terörle Mücadele Kanunu’nun 7. maddesindeki "Haber sınırını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz" ibaresini hatırlatan Temur, güleş’in bu suçlamayla cezalandırılamayacağını dile getirerek beraatını istedi.
Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme Güleş’e 1 yıl 9 ay 25 gün hapis cezası verdi.
Ne olmuştu?Güleş, Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiriyken Aralık 2016'da haber takibi için Elazığ Adliyesi'ne gitti. Burada gözaltına alındı. Çıkarıldığı mahkemece de tutuklandı. Hakkında hazırlanan iddianamede yaptığı haberler, kaynaklarıyla yaptığı telefon görüşmeleri ve sosyal medya paylaşımları suçlama konusu yapıldı. İddianamedeki deliller arasında Güleş'in giydiği "şal û şepik" olarak adlandırılan yöresel kıyafetle çekilmiş fotoğrafı da vardı. Güleş "Örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandasından" yargılandı. 3 Mayıs 2017'de Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla 6 yıl 3 ay, ‘örgüt propagandası’ iddiasıyla da 3 yıl 1 bir ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. İstinaf da cezaları onadı. Yargıtay da Ekim 2018'de Güleş'e verilen "örgüt üyeliği" cezasını onadı ancak "örgüt propagandası" için verilen ceza 5 yılın altında kaldığı için bu konuda hüküm kurmadı. Güleş 2018'de tutukluyken "ifade özgürlüğünün ihlal edildiği" gerekçesiyle AYM'ye bireysel başvuru yaptı. "Örgüt üyeliği" suçlamasıyla kesinleşen 6 yıl 3 aylık hapis cezasının infazını tamamlaması üzerine 13 Ağustos 2021'de tutuklu bulunduğu Karakoçan T Tipi Kapalı Cezaevi'nden serbest bırakıldı. 2019'da Yargı Reformu kapsamında yapılan değişiklikle İstinaf'ta kesinleşen 5 yılın altındaki cezalara Yargıtay'da temyiz yolu açıldı. üleş örgüt propagandası cezasını temyiz etti. Dosyayı görüşen Yargıtay 3. Ceza Dairesi verilen cezayı orantısız bularak bozma yönünde karar verdi. Yargıtay kararında, "Anayasanın 138/1. maddesi hükmü, TCK'nın 61. maddesinde düzenlenen cezanın belirlenmesi ve bireyselleştirilmesine ilişkin ölçütlerle TCK'nın 3/1. maddesinde düzenlenen orantılılık ilkesi çerçevesinde, suçun işleniş biçimi, işlenmesinde kullanılan araçlar, işlendiği zaman ve yer, suç konusunun önem ve değeri, meydana gelen tehlike ile sanığın kasta dayalı kusurunun ağırlığı, güttüğü amaç ve saik de göz önünde bulundurularak; hukuka, vicdana, dosya kapsamına uygun alt sınırdan makul düzeyde uzaklaşarak bir cezaya hükmedilmesi gerekirken, dosya içeriğiyle de uyuşmayacak şekilde teşdidin derecesinde yanılgıya düşülerek yazılı şekilde fazla ceza tayin edilmesi..." dedi. |
TIKLAYIN - Yargıtay gazeteci Mehmet Güleş'e verilen hapis cezasını bozdu
(HA)