Yeni Asya gazetesi çizeri İbrahim Özdabak hakkında, 19 Mart 2008 tarihli bir karikatüründen dolayı, "yayın yoluyla hakaret" suçlamasından ve Ceza Yasası'nın (TCK) 125. maddeden dava açıldı.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede, gazetenin birinci sayfasında yayımlanan İbrahim Özdabak imzalı kurumuş bir ağacın dalında pinekleyen bir baykuşa cüppe giydirildiği, "Huguk! Huguk! Huguk! Huguk!" ifadelerinin geçtiği karikatürün eser sahibine ait olduğu ifade edildi.
Özdabak, karikatürü yoluyla hakarette bulunduğu iddiasıyla 26 Eylül'de Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.
AKP'nin kapatılması davasına eleştiriye "hakaret" davası
Cumhuriyet Savcısı Remzi Yaşar Kızılhan'ın 17 Nisan'da kaleme aldığı iddianamede, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne sunduğu iddianameye tepki olarak kamu görevlisi olan Yargıtay Başsavcısı'na karşı görevinden dolayı hakaret edildiği ileri sürüldü.
Hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemişse de isnat, üstü kapalı olarak geçiştirildiği savunulan iddianamede, niteliğinde mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durumun olduğu ileri sürüldü.
Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne sunulan iddianamede, Özdabak'ın atılı suçu işlediğinin, deliller ile soruşturma evrakından anlaşıldığına yer verilerek, şüphelinin TCK'nın 125/1-2 delaletiyle 125/3a, 126, 53. maddeleri gereğince cezalandırılması istendi.
Kurumlar için 301, şahıslar için 125
İfade özgürlüğüne yönelik bir tehdit olan ve yürürlükten kaldırılması istenmesine rağmen, TBMM'de sert tartışmaların ardından 29 Nisan'da değiştirilen TCK'nın 301. maddesi, "kurumsal koruma" için kullanılırken yargı, kamu makamlarına yönelik şahıslara yönelik isnatlarla ilgili 125. maddesini işletiyor.
21 Eylül 2007'de Kocaeli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Özgür Kocaeli gazetesinde yayımlanan "Sırada Ne Var Başkan" başlıklı bir karikatür nedeniyle karikatürist Muhammet Şengöz'ü 11 ay 20 gün hapisle cezalandırmıştı.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun açtığı davada savcının beraat yönünde bildirdiği görüşe karşın ceza çıkmıştı.
Karaosmanoğlu'nun kentte yerleştirdiği ve icraatlarını anlatması için vatandaşa "Sırada Ne Var başkan?" dedirttiği açık hava reklam panolarına (bilboard) tepki gösteren çizer, buna, sırtı dönük ve pantolonu inik bir yurttaşın "Sırada kim var başkan?" sözleriyle karşılık verince sanık olmuştu. (EÖ/GG)