Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "PKK propagandası yaptığı" iddiasıyla 166 yıl 6 ay hapse mahkum ettiği Azadiya Welat gazetesinin tutuklu eski yazı işleri müdürü Vedat Kurşun hakkındaki hükmün bozulmasını talep etti.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Murat Kızılyar, Diyarbakır mahkemesinin yaptığı gibi, Kurşun hakkında Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) 7/2 maddesinin 103 kez uygulanamayacağını, bir kez bu maddeden cezalandırmaya hükmedilebileceğini bildirdi.
Mütalaada bu durum, "Sanığın yazı işleri müdürü olduğu gazetenin birbirini takip eden değişik nüshalarında sanığın tek suç işleme kararının icrası kapsamında terör örgütünün ve yöneticilerinin propagandalarını değişik zamanlara yayarak yaptığı anlaşılmakta" ifadesiyle açıklanıyor.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, 5237 Sayılı Ceza Yasası'nın (TCK) 43/1 maddesi uyarınca zincirleme suç oluşturduğunun gözetilmediğe inanıyor.
2 Aralık 2010'da görüşlerini Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne bildiren Başsavcı, "Sanığın yazı işleri müdürü olduğu gazetenin birbirini takip eden değişik nüshalarında terör örgütü ve yöneticilerinin propagandasını yapmaktan ibaret eylemlerinin terör örgütü adına suç işlemek boyutunda olmadığı ve bu nedenle anılan suçun unsurlarının somut olayda oluşmadığı gözetilmeksizin bu suçtan mahkumiyete hükmedildiğine" kanaat getirerek karara karşı çıktı.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, gazeteciyle ilgili kararını 2 Mart'ta verecek.
13 Mayıs 2010'da Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Kurşun'u "PKK örgütüne üye olduğu" ve "örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla toplam 166 yıl 6 ay hapse mahkum etmişti.
Mahkeme, duruşma savcısının esas hakkındaki mütalaasına paralel olarak, Kurşun'u "örgüt üyesi olmak"tan üst sınırdan 12 yıl 8 ay hapse, 103 kez de "örgüt propagandası yapmak"tan cezalandırmıştı.
32 davadan yargılanan Kurşun suç unsuru içerdiği savunulan 103 gazete sayısında çıkan haber ve röportajlarda "Kürdistan", "gerilla", "şehit", "Kürt Halk Önderi", "Sayın Öcalan" benzeri ifadelere yer verildiği, Öcalan'ın görüşme notları ve İmralı cezaevindeki tutukluluk şartlarına dair haberlere ve PKK yöneticilerinin açıklamalarına yer verilmesi nedeniyle 525 yıla kadar hapisle cezalandırılmıştı.
Kurşun, bir davada ifade vermediği gerekçesiyle 30 Ocak 2009'da İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındıktan sonra tutuklanan ve bir süre sonra da Diyarbakır D Tipi Cezaevi'ne nakledilmişti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 2010 Basın Özgürlüğü Ödülü'nü alanlardan biri de olan gazeteci halen hapiste. (EÖ)