Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, mahkeme kararına göre karakolda ve Metris Cezaevi'nde gördüğü “ağırlaştırılmış işkence sonucu” öldürülen Engin Çeber davasıyla ilgili görüşünü açıkladı.
Savcılık, başgardiyanlar Selahattin Apaydın ve Sami Ergazi ile dönemin Metris 2. Cezaevi Müdürü Fuat Karaosmanoğlu’na verilen müebbet hapis cezasının onanmasını istedi.
“Görev suçu değil”
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın davayla ilgili tebliğnamesi Yargıtay 1. Ceza Dairesi'ne gönderildi.
Tebliğnamede, “sanıkların suç kastının olmadığı, eksik inceleme ile karar verildiği, cezalandırmaya yetecek delil bulunmadığı, suç vasfında yanılgıya düşüldüğü, beraat kararı verilmesi gerektiğine” ilişkin temyiz itirazlarının reddedilmesi istendi; Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin mahkumiyetlere ilişkin kararının onanmasını talep edildi.
Ayrıca, Fuat Karaosmanoğlu'nun eyleminin "görevi kötüye kullanma" olduğuna ilişkin itirazın ise reddedilmesi istendi.
Tebliğnamede, olay günü karakolda, görevli memura direnme suçu nedeniyle savcılığa sevk edilmesi için işlem yapılan Aysu Baykal'ın kendisine eşlik eden sanık polis memuru Aliye Uçak'a direnerek boynundan ısırması ve tırnaklaması üzerine yaraladığı belirtilerek sanık polis hakkında tahrik hükümlerinin uygulanması istendi.
Tebliğnamede, beraat eden sanıklar hakkındaki hükmün ise onanması talep edildi.
“Önemli bir adım”
Çeber Ailesi'nin avukatı Taylan Tanay, kararı değerlendirirken, bu davayla ilk kez işkence suçunu işleyenlerin en alt sınırdan ceza almadığını söylemişti:
"Müdür Karaosmanoğlu işkenceye katılmadı. Sadece işkenceyi yapanların müdürüydü ve işkenceyi önleyebilecekken önlemedi. Ve müebbet hapis cezası aldı. Bu çok ileri bir karar ve devamı gelirse, örneğin Güvenlik Şube Müdürü, işkence yapan polis kadar ceza alabilir. Bu da işkencenin önlenmesinde önemli bir adım.”
Avukat Tanay, 21 Ocak’ta örgüt üyeliği suçlamasıyla tutuklandı.
Ne olmuştu?
Engin Çeber, 28 Eylül 2008'de bir basın açıklamasına katıldığı ve Yürüyüş Dergisi dağıttığı için gözaltına alındı.
İstinye Şehit Muhsin Bodur Polis Merkezi'nde ve Metris Cezaevi'nde 7 Ekim 2008'e kadar işkence gördü. Kaldırıldığı Şişli Etfal Hastanesi'nde 10 Ekim 2008'de hayatını kaybetti.
İşkenceyle öldürüldüğü, bilirkişi raporuyla kanıtlandı.
Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 39 gardiyan, üç cezaevi müdürü, 13 polis, dört asker ve bir doktor toplam 60 sanık hakkında dava açıldı.
Metris Cezaevi İkinci Müdürü Karaosmanoğlu, infaz koruma memurları Apaydın, Ergazi ve Kızılkaya işkenceyle insan öldürmek suçundan 1 Haziran 2010'da müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
İşkence yapmak, kasten yaralama, görevi ihmal ve suçu bildirmemek suçlarından da gardiyan Yavuz Uzun ve Murat Çise 7.5 yıl, polis memurları Abdulmuttalip Bozyel ve Mehmet Pek 7.5 yıl, polis Aliye Uçak 2 yıl 6 ay ceza aldı. Cezaevi doktoru Yemliha Söylemez de sahte evrak tanzim etmekten 3 yıl 9 ay hapse mahkum edildi.
Karar, 28 Eylül 2011'de Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nce bozuldu. İlk duruşma, karardan 16 ay sonraya, 20 Şubat 2012'ye verildi.
1 Ekim 2012’de karar duruşması yapıldı.
Tutuklu sanıklardan başgardiyanlar Selahattin Apaydın ve Sami Ergazi ve dönemin Metris 2. Cezaevi Müdürü Fuat Karaosmanoğlu müebbet hapis cezası aldı. Cezaevi doktoru Yemliha Söylemez'e 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.
İşkence suçundan 2 yıl 6 ay ceza verilen Nihat Kızılkaya ise yattığı süre göz önüne alınarak tahliye edildi.
Polisler Mehmet Pek ile Abdülmuttalip Bozyel ise işkence suçundan üçer kez 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldılar. Uzman Çavuş Murat İşler de aynı suçtan 2 yıl 6 ay hapis aldı. Murat Çise, Öncay Bozo ve Yavuz Uzun da üçer kez 4 yıl 2 ay hapis cezası aldı.
Polislerden Aliye Uçak da "orantısız güç kullanmaktan" 5 ay hapis cezası aldı, hükmün açıklanması geri bırakıldı.
Diğer sanıklar Tuncay Ayan, Mustafa Kırgıl, Mesut Yavuz, Yusuf Ay, Mustafa Köse, Erhan Erkoç, Cengiz Akbulut, Ömer Demir, Mehmet Bayrakçı, Ümit Remzi Atasun, jandarma erleri Hüseyin Aslan, Taylan Gök, Kadem Karadeniz, Nuri Keleş, Salim Geniş, Nerman Akkılıç, Mustafa Eraslan, Sıddık Güngör, Ömer Ataseven, Kubilay Koşali, Turan Aslan, Aziz Baran, Kamal Tuna, Osman Ülker, Sebahattin Gürbüz, Cansever Yeşilkaya, Hakan Kayaoğlu, Adem Özbek, Serdar Gökkaya, Seydi Ömer Erdal, Mehmet Işık, Adem Erdur, Şenol Yavuz, Ali Aslantürk, Turhan Deveci, Hasan Yolcu, Muharrem Koçali, Mehmet Şenel, Mehmet Polat ve Cuma Kaçar beraat etti.
Gerekçeli kararda, "Ergazi ve Apaydın'ın eylemlerindeki süreklilik, maktulün baş ve boyun bölgesine vurmaları, duvar ve kapı demirlerine maktulün kafasını vurmaları ve alınan raporlar değerlendirildiğinde sanıkların ağırlaştırılmış işkenceyle maktulün ölümüne sebebiyet verdikleri kanaatine varılmıştır" denildi.
Kararda ayrıca, diğer sanık, cezaevi müdürü Karaosmanoğlu'nun da işkenceyi gördüğü, görmediyse bile meslekî tecrübeleri ile fark etmiş olduğuna itibar edildiği ifade edildi. (AS)