Yargıtay Başsavcılığı, "kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasından verilen beraat kararının onanmasını; "yargı organlarını aşağılama" iddiası yönünden verilen "düşme" kararına bozma istedi.
Başsavcılığın gerekçesinde, eski Ceza Yasası'nın 159. madde yargılamalarının Adalet Bakanlığı iznine bağlı olduğu anımsatılarak "Bakanlığın yazısında kovuşturma izni verildiği ya da verilmediği noktasında açıklık bulunmadığı, yeniden görüş sorulup sonuca göre hukuki durumun belirlenmesi gözetilmeden yorum yoluyla izin verilmediği sonucuna ulaşıldığı" belirtildi.
216'den beraate onama, 301'den beraate bozma istendi
10 Mayıs'ta Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi, savcının beraat istemli mütalaasına da uyarak Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu (BİHDK) Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve raporun hazırlayıcısı Prof. Dr. Baskın Oran hakkında 159. maddesinden açılan davanın düşürülmesine, 216/1. maddeden beraat etmelerine karar vermişti.
Ancak Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu, "Türkiyelilik" üst kimliğinin önerildiği rapora ilişkin mahkemenin verdiği beraat kararını temyiz etmişti.
Geçtiğimiz günlerde Başbakanlık Azınlık Raporu Davası'nda görüşünü oluşturan Başsavcılık, yerel mahkemenin sanık profesörler Oran ile Kaboğlu'na 'eski TCK'nın 312. maddesine muhalefet etmek' suçlamasıyla ilgili olarak verdiği beraate onama istedi.
Adalet Bakanlık, Pamuk davasından beri bet değil
Ancak Başsavcılık, sanık öğretim üyeleri hakkında TCK 301. maddesine muhalefetten (eski TCK 159. madde) verilen düşme kararının bozulmasını istedi. Yargıtay Başsavcılığı, bu bozma kararıyla yazar Orhan Pamuk davasından bu yana 159. madde yargılamaları konusunda kendisine yazılan yazılara net bir yanıt vermeyen Adalet Bakanlığı'nı zorluyor.
Prof. Oran ve Prof. Kaboğlu hakkındaki kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi verecek. Daire eğer beraat ve düşme kararını onarsa, dosya cezasızlıkla kapanacak. Ancak, beraat veya düşme kararından herhangi biri bozulursa dava bu yönüyle, her ikisine de bozma halindeyse tümüyle yeniden görülecek. (EÖ)