"Günlük Evrensel" gazetesi muhabiri Sultan Özer, manevi tazminat davasının yanı sıra müdahillik talebinde bulunmuş, ancak talebi mahkemece dikkate alınmamıştı. Bunun üzerine gazeteci, mahkeme kararına itiraz etmişti.
Özer'in temyiz başvurusunu görüşen Yargıtay, mahkemenin müdahillik konusunda herhangi bir karar vermeden beraat kararı vermesini usule aykırı buldu. Mahkemenin, beraat kararı verirken davaya ayrı bir esas numarası vermesinin de hukuka aykırı olduğu ve beraat kararını hukuken "yok saydığı" vurgulandı.
Telekulak olayı neydi?
1998 ve 1999 yıllarında, dönemin Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral ile yardımcıları Osman Ak, Zafer Aktaş, Mahmut Çorumlu ve 34 polisin, "Ankara Emniyeti'nin 8. katında, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bilgisi ve onayı dışında, istihbarat yönetmeliğine aykırı olarak, ikinci bir dinleme odası tesis ettikleri, mahkeme kararı olmaksızın, çok sayıda telefonu dinlettikleri" müfettişlerce saptanmıştı.
Skandalın ortaya çıkmasıyla zanlıların, "bazı dinleme bilgilerini bilgisayar hard diskinden sildikleri, üst düzey devlet yöneticileri ile bazı kurum, kuruluş ve kişilere ait telefonları hizmet amacı dışında ve mevzuata aykırı olarak detay sorgulamaya tabi tuttukları" da tespit edilmişti.
Müfettişlerce 31 Ağustos 1999'da hazırlanan raporda, dinleme merkezinde, Mayıs 1998-Mayıs 1999 tarihleri arasında 963 kişinin yasadışı dinlendiği vurgulanmış, dinlenenler arasında Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Genelkurmay GES İstasyonu, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Güvenlik Kurulu, bakanlar, milletvekilleri, gazeteciler, belediye başkanları, büyük holding patronları, Emniyet Genel Müdürü, İstanbul Emniyet Müdürü, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı, sendikalar, siyasi partiler ve derneklerin telefonlarının da olduğu ortaya konmuştu.
Gazeteci İçişleri Bakanlığı'nı mahkum ettirdi
Bunun üzerine polisler hakkında lüzum-u muhakeme kararı verilerek, Ankara 20. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Bu davada, Aktaş'a, "görevini kötüye kullandığı" gerekçesiyle altı ay hapis cezası verilip ertelendi.
Saral, Ak, Aktaş ve Çorumlu'nun aralarında bulunduğu 21 polis hakkında ise "görevini kötüye kullanmak" suçundan 3 aydan üç yıla kadar hapis istemiyle Kırıkkale 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Mahkeme 27 Mayıs 2003'te ise Cevdet Saral, Osman Ak, Zafer Aktaş ve Mahmut Çorumlu hakkında, "delil yetersizliği" gerekçesiyle beraat kararı vermişti.
İçişleri Bakanlığı'nı 500 YTL tazminata mahkum eden gazeteci Sultan Özer, ceza davasıyla ilgili de müdahillik talebinde bulunmuş, ancak talebi mahkemece dikkate alınmamıştı. Karara itiraz eden Özer'in temyiz başvurusuna bozma kararı çıktı. (EÖ)