Türkiye 10 yılda sonuçlanmayan Hizbulah, PKK, TKEP/L gibi örgüt davalarını tartışadursun. Siyasi dosyalarda tutuklulukların 10 yılı aşmaması için 1 Ocak'tan itibaren 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102. maddesi yürürlüğe sokuldu.
Kürt gazetecileri yargılayan Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin Ceza Muhakemesi Kanunu'yla (CMK) pek işi olmuyor. Çünkü yayımladıkları haber ve yazılarda örgüt propagandası yapmakla suçlanan Kürt gazeteciler için "adalet" daha hızlı işliyor.
30 Aralık 2010'da Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Türkiye'de Kürtçe çıkan Azadiya Welat gazetesi eski yazı işleri müdürü ve imtiyaz sahibi Emine Demir'e, 2008 ve 2009 yıllarında çıkan toplam 84 haberde "PKK örgütünün propagandası yapıldığı" iddiasıyla toplam 138 yıl hapis cezası verdi.
"Hizbullah", "PKK" dosyalarında kimi zaman 10 yılda hüküm veremeyen mahkemeler, Demir'de olduğu gibi, ellerini hayli hızlı tutabiliyorlar.
Gazetenin bir başka eski yazı işleri müdürü Vedat Kurşun ise, "PKK örgütüne üye olduğu" ve "örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla kısa sürede toplam 166 yıl 6 ay hapse mahkum edildi.
30 Ocak 2009'dan beri Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde bulunan Kurşun, tutuklandıktan bir yıl dört ay gibi kısa bir sürede mahkumiyetle tanışmış oldu.
9 Şubat 2010'da aynı mahkeme, gazetenin imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü Ozan Kılınç'ı, gazetenin12 ayrı sayısında yayımlanan haber ve yazılarda "PKK örgütünün propagandası yapıldığı" iddiasıyla toplam 21 yıl 3 ay hapse mahkum etti.
Mahkeme, Kılınç'ın "örgüt üyesi olmasa dahi örgüt adına suç işlediği"ne kanaat getirdi. Gazete yetkilisi Temmuz ayı ortasında evinden gözaltına alınarak tutuklandı.
Yaklaşan davasıyla ilgili bilgi almak için avukatıyla görüşmek istediği sırada hakkında yakalama kararı bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Renge Heviya Jine (Kadının Umudunun Rengi) Dergisi eski yazı işleri müdürü Berivan Eker de tutuklu yargılanıyor. Eker'in suçlandığı yazılar da Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz 2010'da çıktı.
10 yılda bitmeyen dava
"Hizbullah" örgütü üyesi olduğu ve örgütün işlediği 198 silahlı eylemin sorumlusu oldukları iddiasıyla 10 yılı aşkın bir süredir tutuklu bulunan örgütün askeri kanat sorumlusu Cemal Tutar ile şura üyesi Edip Gümüş, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği mahkumiyet kararları kesinleşmediğinden Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nden tahliye edilmişlerdi. (EÖ)