Bursa'da Uluslararası Para Fonu'nu (IMF) protesto için yaptıkları bir yürüyüşte "Ampul Tayyip" sloganları attıkları için yargılanan öğrencileri ve Ankara'da Tekel işçilerine destek amacıyla yaptıkları eylemde polis baskısını yumurta atarak protesto eden gençleri ilgili mahkemeler beraat ettirdi.
Nisan 2008'de yaptıkları IMF karşıtı eylemde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı "Ampul Tayyip" sloganları ile protesto ettikleri için Nergis Şişek, Ahmet Keskin ve Fatih Bayrak Bursa 3. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyorlardı.
Sanıklar duruşmada "Amacımız Başbakan'a hakaret etmek değildi. Sadece IMF'yi protesto ettik" dediler; mahkeme hakimi de sanıkların ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.
Yargılanan öğrenci: Karar, yargının "ampul" ile imtihanı
Yargılanan öğrencilerden Keskin kararı "Yargının ampulle imtihanı" olarak değerlendirdi ve başka yerlerde attığı için ceza aldığı sloganlardan bu mahkemede beraat etmesindeki çelişkiye anlam veremediğini söyledi:
"Daha önce IMF'yi protesto ettiğim için 11 ay 20 gün hapse, Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım zamlarına tepki verirken attığım sloganlardan 920 TL para cezasına çarptırıldım. Cezalar ertelendi ancak aynı suçtan çıktığım üçüncü mahkemede beraat ettim. Bu çelişkiye anlam vermek mümkün değil. Son 'Beraat' kararı tüm suçlardan beraat ettiğimi gösterir."
Bursa Mahkemeleri "Ampul Tayyip" konusunda kararsız
Daha önce de aynı şehirde "Ampul Tayyip" sloganı konusunda mahkemeler farklı kararlar vermişti.
Bursa 2. Çocuk Mahkemesi, ÖSS'yi protesto eden 17 yaşındaki O.K'ye, "Ampulsün sen Tayyip", "Önce dinci sonra liboş eğitimi satan!" sloganları nedeniyle ceza verirken, 1. Sulh Ceza Mahkemesi benzer sloganlardan Halkevleri ve KESK üyesi sekiz kişiyi aklamıştı.
Polise yumurta atmak da "demokratik hak"
Nisan 2010'da Tekel işçilerine destek olmak için Ankara'da yaptıkları bir eylemde polise yumurta attıkları için Ankara 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan beş genç ise 16 Aralık 2010'da beraat etti.
Sezgin Çalışkan, Duygu Öztürk, Mehmet Bahçıvan, Ozan Sürer ve Erdem Tetik'in yargılandıkları davanın gerekçeli kararını açıklayan mahkeme "Güvenlik güçlerine yumurta eylemleri sabit kabul edilse bile, sanıkların davranışı tümüyle demokratik bir hakkın kullanılmasına yönelik olup suç teşkil etmeyeceği sonucuna varılmıştır" dedi.
Kararda tüm sanıkların TEKEL işçilerinin eylemine destek amacıyla basın açıklaması yapmak üzere toplandıklarını, sonrasında yürüyüş yaptıklarını, polise direnmediklerini ve suç işlemediklerini savundukları belirtildi ve cumhuriyet savcısının da ''sanıkların demokratik bir hakkı kullandığını, suçun unsurlarının oluşmadığını'' kaydederek sanıkların beraatını istediği belirtildi. (EÇ/EÖ)
* Haberi ntvmsnbc sitesinden derledik. Fotoğraf: sendika.org