Fotoğraf: Utku Ucrak / AA
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Meclis Dijital Mecralar Komisyonu'nda bakanlığın çalışmalarına ilişkin sunum yaptı. Bakanlığın teknolojik altyapısından bahseden Gül, yargıda yapay zekaya yönelik çalışmaların yapılacağını söyledi. Gül, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına UYAP'tan erişim sağlanabileceğini aktardı.
Yargının dijital dönüşümünde UYAP'ın önemli bir mecra olduğu söyleyen Gül, ‘duruşma kayıt sistemi’ geliştirdiklerini, test çalışmaları devam eden bu sistem sayesinde duruşma sırasında yapılan bütün konuşmaların dijital olarak bilgisayara gireceğini, yanlışlıkların ise zabıt katibi aracılığıyla düzeltileceğini anlattı.
Gül, denetimli serbestlik hizmetlerinde de karakola giderek imza atılması yerine dijital takibe yönelik uygulama planladıklarını, ayrıca elektronik tebligatın yaygınlaştırılmasını sağlayacaklarını söyledi.
İnternet çağı ile değişime uğrayan basın yayın kuruluşları ile ilgili de Gül “Basın Kanunu'nda öngörülen zaman aşımı süreleri ve hükümlerin Meclis iradesiyle gözden geçirilmesi gerektiğine inandıklarını” ifade etti.
UYAP'ta günlük 13 milyon evrak okunuyor
UYAP ve SEGBİS’e (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ilişkin istatistikler veren Gül şunları söyledi:
"UYAP'ta, yıllık ortalama 800 milyona yakın evrak üretilmekte, günlük ortalama 3 milyon 600 bin evrak sisteme eklenmekte, günlük ortalama 13 milyon evrak ise kullanıcılar tarafından okunuyor. Hizmet vermeye başladığı 23 Aralık 2009'dan itibaren bu uygulamadan 9 milyon 653 bin 868 kişi yararlandı.
UYAP'ın mobil uygulamaları kapsamında E-Adalet Vatandaş, Celse, Bilirkişi, Uzlaştırmacı ve Arabuluculuk mobil uygulamaları da hizmet veriyor. Celse Mobil Uygulaması 181 bin 975 kez indirilmiş, halihazırda 52 bin 92 avukatımız tarafından aktif olarak kullanılıyor.
8 yılda 2 milyona yakın SEGBİS görüşmesi
Yargıda ses ve görüntüler de aynı anda SEGBİS üzerinden kaydediliyor. Şu anda 3 bin 790 adet SEGBİS sistemi hizmet veriyor. 2012’den 2020 sonuna kadar 1 milyon 802 bin 675 video konferansı yapılmış, SEGBİS sayesinde ceza infaz kurumlarından adliyelere sevkler azalmıştır.
"E-Duruşma'da pilot uygulamalar iyi gidiyor. 30 büyükşehirde uygulanıyor. Bugün itibarıyla 738 mahkemede uygulanmakta. Bugüne kadar 14 bin 675 duruşma gerçekleştirildi.
Adli sicil belgesi de bugün e-Devlet üzerinden alınabiliyor. 8 dilde sabıka kaydı verebiliyoruz. 2013'ten itibaren Türkçe 105 milyon 449 bin 28, diğer dillerde 829 bin 753 sorgulama yapılmış.
"Bugüne kadar gönderilen e-tebligat sayısı da toplam 65 milyon 89 bin 782. Bununla 853 milyon liranın üzerinde tasarruf sağlanmış, toplam 38 bin 728 ağaç kesilmekten kurtarılmıştır.
"Tüm yazışmalar elektronik"
İcra dairelerinde kağıtsız ofis ortamına geçilmesi için pilot uygulamalara başladıklarını anlatan Gül, öte yandan abonelik sözleşmelerine ilişkin takiplerin Merkezi Takip Sistemi (MTS) üzerinden yapılabildiğini; MTS üzerinden açılan dosya sayısının 3 milyon 151 bin 834 iken, bunların sadece 1 milyon 263 bin 504 tanesinin icra dairelerine geldiğini kaydetti.
Emniyet Kolluk İşlemleri Projesi (EKİP) Protokolü ile ülke genelinde emniyet birimleriyle yazışmaların da elektronik ortamda yapıldığını anlattı. İdari para cezaları ve trafik idari para cezalarına yönelik itirazların da elektronik ortamda yapılabildiğini söyledi.
"Hedef süreye uyma oranı yüzde 82,4"
Yürüttükleri çalışmalar sonucunda davalara göre hedef süreler ortaya koyduklarını belirten Gül, hedef sürelere uyma oranlarının idari yargı mahkemelerinde yüzde 82,4, cumhuriyet başsavcılıklarında yüzde 80,2, hukuk mahkemelerinde yüzde 78,99, ceza mahkemelerinde ise yüzde 75,3 olduğunu kaydetti. (HA)