Cezalandırılan ifadeleri "saçma " bulan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkan Yardımcısı Deniz Zeyrek'e göre, "saçma da olsa düşünceleri açıklamak, şiddete teşvik etmediği sürece kısıtlanamaz".
AB sürecinde çok önemli mesafelerin kaydedildiğini açıklayan "Yeni Şafak" gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Mehmet Ocaktan ise, "Bu dönemde bu türden yargı kararları insanları karamsarlığa itiyor" dedi.
"Günlük Evrensel" gazetesi yazı işleri müdürü Fatih Polat'a göre, "Karar 80 yıllık geleneksel bürokrasisinin etkisini gösteriyor".
"Zaman" gazetesi Haber Müdürü Ali Akkuş, ise "AB sürecinde böyle bir cezayı anlamak mümkün değil" diyerek tepkisini dile getirdi.
Zeyrek: Yazılar saçma ama cezalandırılamaz
Hapis cezalarının onanmasını bianet'e değerlendiren gazetecilerden Zeyrek, Uyum sürecinde Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 312. maddesi tartışmalarında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) de uygun olarak şiddet ölçütünün getirildiğini hatırlatarak, kararı talihsizlik olarak nitelendirdi.
Zeyrek, "Yazıyı yazanların özgürlüğünün kısıtlanacak olması ne AB uyum süreciyle bağdaşıyor ne de hükümetin ve Türk yargısının gerçekleştiğini iddia ettiği reform anlayışıyla örtüşüyor" diye konuştu.
Karalara bir yargıcın muhalif kaldığını da hatırlatan Zeyrek, cezaların onanmasını konjonktüre bağlıyor. Zeyrek'e göre, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu'nun "Azınlık Raporu"nu yayımlamasıyla bir gerilme yaşandı ve saflar belirmeye başladı:
"Umut ediyorum ki, bu dönem basın özgürlüğü açısından daha kötü kararlarla sonuçlanmaz."
Ocaktan: Karar, karamsarlığa itiyor
"Yeni Şafak" gazetesinden Mehmet Ocaktan ise, "Bu dönemde düşünce açıklamaya dair bu türden yargı kararları insanları karamsarlığa itiyor" dedi.
AB'den gelen uyarılarda da "yargı AB Uyum Yasalarına direniyor" mesajı verildiğine işaret eden Ocaktan, "Maalesef, yargı AB'ye uyumda Türkiye'ye zaman kaybettiriyor" şeklinde konuştu.
"Türkiye yasal uyumu gerçekleştirdi ancak bu son karar da gösteriyor ki, Türkiye'nin uygulama alanında işi epey zor" diyen Ocaktan, tüm kurumlarda zihniyet değişimine ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Polat: Geleneksel bürokrasinin etkisi
Gazeteci Polat ise, kararın AB'nin Türkiye iktidarını AB kriterleri konusunda daha hassas davranmaya zorladığı bir süreçte verildiğini söyledi.
17 Aralık'ta Türkiye'nin müzakerelerin başlatılması kararını beklediğini hatırlatan Polat'a göre, Yargıtay kararı, demokratikleşme konusunda Türkiye'nin iç dinamiklerinin müdahalesinin önemini de gösteriyor.
Polat, mahkumiyete neden olan ifadelerde bir şeriat devleti özleminin de hissedilmediğini de hatırlattı.
Akkuş: Cezaları anlamak mümkün değil
"Zaman" gazetesi Haber Müdürü Ali Akkuş, "AB sürecinde böyle bir cezayı anlamak mümkün değil. Bir gazetede başlık atarken "AB duymasın" demiş. Bu cümleler her şeyi anlatıyor" diyerek tepki gösterdi.(EÖ/BB)