Bir süre önce çeşitli engellere rağmen günlük Kürtçe yayına başlayan Azadiya Welat gazetesinin yayın koordinatörü Tayyip Temel, "Kürt dilinin her alanda özgür bırakılması, Kürt Sorunu'nun çözümüne götürebilirse anlamlı" diyor.
Diyarbakır Gün TV Kürtçe yayınlar sorumlusu Adil Kurt, "Yayınlarda çeviri ve süre kısıtlaması kalkmalı. Kürtlerin, uydudan 12 televizyon kanalı var, çoğu 24 saat yayın yapıyor. Bizim 45 dakikayla Diyarbakır'dan rakip olmamız beklenemez" diye konuştu.
Temel: "Anlaşılmayan dil" Kürtçe'nin belgede yeri yok
Kurt ve Temel, Kürtçe önündeki engelleri ve devletin Kürtçe'ye bakışını anlattılar:
"Kürt Sorunu salt dille ifade edilecek bir sorun değil. Ancak bu ülkede hâlâ bir yasak dil olarak Kürtçe'nin serbest bırakılması, sorunun çözümünde bir aşama."
Kürtçe'nin siyasette, resmi eğitimde ve yayıncılıkta özgür bırakılmasını talep eden Temel, "Fakat ikiyüzlü bir politika var" diyor.
Kürtçe yayına, özel öğretim kurumlarına bu dilde öğretim izni verilmesinden çok önce başladıklarını söyleyen Temel, "anlaşılmayan bir dille örgüt propagandası yapmak"tan dolayı haklarından yüzlerce dava açıldığını iddia etti ve ekledi:
"Hiçbir iddianamede gazetemizin Kürtçe yayın yaptığı belirtilmedi"
Sorunu "Kürt kimliği ve Kürtçe'nin kabul görmesi" olarak gören Temel, "Kürt kimliğini kabul etmeyen bir sistemde Kürtçe'nin kabul görmesi anlamsız ve mümkün değil" tespitini yaptı.
Kurt: 45 dakikalık yayın için iki günümüz gidiyor
Kürtçe program yapan tek medya kuruluşu Gün TV'nin Kürtçe sorumlusu Kurt'sa, Türkçe yayına dair yönetmeliğin yayımlanmasıyla birlikte iki yıl önce Kürtçe yayına başladıklarını ancak bunu büyük zorluklarla sürdürdüklerini ifade etti.
"Edebiyat, tarih gibi kültürel-sanat nitelikli yayınlar yapıyoruz; bir süredir de bölgesel gündemle ilgili günde 10 dakika haber programı yayımlıyoruz. Ortada devletin verdiği bir izin var ama eğer bir dile hakaret etmek isterseniz bu şekilde bir izin verirsiniz.
"45 dakikalık bir programı hazırlamak için iki gün harcıyoruz; her programı bire bir alt yazısıyla hazırlıyoruz; çocuklara dönük eğitici yayınlar yapamıyoruz."
"Diyarbakırlı için Kürtçe yayın, birlikte yaşamak demek"
Hükümetin "Kürtçe yayın" adımının ortada kalmaması için uğraş verdiklerini ifade eden Kurt, "Türkiye'nin demokratikleşmesine hizmet edebilmemiz için çeviri ve süre kısıtlamaları kaldırılmalı. Diyarbakır'da herkes bunu bir arada yaşama vesilesi olarak görüyor" diye konuştu.
TRT'nin Kürt yayınını izlemediğini söyleyen Kurt, "Yayınlarda Kürtçe'nin açık inkarı var. Kürt alfabesindeki Q, W, X harflerinin yerine başka harf getirilerek dil inkar ediliyor" diye tepki gösterdi; şikayetlerini Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Bölge yetkilisine de aktardığını kaydetti. (EÖ/GG)