Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, yeni adli yılın açılışı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Gül açıklamasında, görüşmeleri yeni yasama dönemine kalan yargı paketini düzenleyen Yargı Reformu Strateji Belgesi’ne ilişkin “Yeni adli yılın temel ajandası ve yol haritası niteliğini taşımaktadır" dedi.
Yargı Reformu Strateji Belgesi ile “millete taahhüt ettikleri hedefleri demokratik ve çoğulcu zeminde birer birer hayata geçireceklerini” belirten Gül, “Yeni adli yıl, reformcu ve kararlı bir yaklaşımla temel hak ve özgürlüklerin teminatı olan hukuk devleti ilkesini derinleştirme dönemi olacaktır" ifadesini kullandı.
Yeni adli yıl, 2 Eylül'de Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı'nda yapılacak törenle başlayacak.
"Adliyenin kapısı adalete açılan kapıdır"
Bakan Gül’ün açıklamasından bazı bölümler şöyle:
“Adliyenin kapısı adalete açılan kapıdır. Bu kapıdan herkes memnuniyetle ayrılmalıdır. Adalet beklentisi karşılanmış, adalet ihtiyacı tatmin edilmiş bir toplum, hukukun üstünlüğünün de güvencesi ve bekçisi olacaktır.
“Bu vesileyle lekelenmeme hakkının korunmasına, adil kararların makul sürede verilmesine hizmet eden 'yargıda hedef süre' uygulamasının yerleşmesine, arabuluculuk ve uzlaştırma kurumlarının geliştirilmesine, bilirkişilik müessesesinin etkinleştirilmesine ve elektronik tebligat gibi yenilikçi uygulamalarımızın benimsenmesine yönelik irademizi sahiplenen bütün uygulamacılarımıza teşekkür ediyorum.
“Hukukun üstünlüğüne ödünsüz bir bağlılıkla ülkemizin her köşesinde milletimize adalet dağıtacak, bağımsızlık ve tarafsızlık vasıflarına özenle sahip çıkacak yargı mensuplarımızın ve bütün yargı teşkilatımızın yeni adli yılını kutluyorum. 2019-2020 Adli Yılı, ülkemize, vatandaşlarımıza, yargı teşkilatımıza ve hukuk camiamıza hayırlı olsun."
Yargı paketinde neler olacak?
Yargı reformu stratejisinde "Hak ve özgürlükler" ile "Adalet sisteminin işleyişi" olmak üzere 2 temel perspektif 9 amaç, 256 faaliyet bulunuyor. İlk yargı paketinde yer alan düzenlemelerden bazıları şöyle:
TIKLAYIN - Adalet Bakanı Gül, Yargı Reformu Stratejisi’nin Detaylarını Anlattı
İfade özgürlüğü
Pakette ile ifade özgürlüğü ilgilendiren yargı kararlarına karşı kanun yolu güvencesi artırılıyor. Halen 5 yılın altında kalan cezalar içeren ve ifade özgürlüğünü yakından ilgilendiren yargı kararları Yargıtay’ın temyiz incelemesine açılıyor.
Soruşturma sürecine tutukluluk sınırı
Paket ile uzun tutukluluk sorununa da neşter vuruluyor. Davaların biran önce açılması için soruşturma aşamasındaki tutukluluk süresine üst sınır getiriliyor. Terör ve toplu suçlarda bu sınır 2 yıl olarak düzenleniyor. Asliye cezalık suçlarda 6 ay, ağır cezalık suçlar ise 1 yıl olarak belirleniyor.
Hukuk meslek sınavı
Hukuk alanındaki mesleklere girişe sınav şartı geliyor. Avukat adayı olabilmek için, hakim, savcı ve noter adayı olabilmek için artık hukuk fakültesi mezunları bir sınava tabi tutulacak.
Mülakat komisyonu
Hakimlikte ve savcılıkta mülakatın daha güvenilir hale getirilebilmesi için mülakat komisyonu genişliyor. Komisyonda Yargıtay ve Danıştay’dan 1’er üye de bulunacak.
TIKLAYIN - Alkışlarla Yargıda Tekrarların Tekrarı
Erişim engeli kararı
Erişim engeli kararları aşamalı hale getiriliyor. BTK ve mahkemeler tümden site kapatma yerine önce ilgili içeriğin URL’si için erişim engeli kararı alacak. Bu karar uygulanmazsa veya teknik olarak uygulanma imkanı yoksa ancak o zaman site tamamen erişime kapatılacak.
İcradan çocuk teslimi
Boşanmış ailelerde, çocuk tesliminin icra daireleri aracılığıyla yapılması uygulaması son buluyor. Çocuk teslimi Aile Bakanlığı’nın uzman ekipleri tarafından gerçekleştirilecek.
TIKLAYIN - Yargı Reformunu Çocuk Hakları Avukatları Nasıl Yorumladı?
Avukatlara yeşil pasaport
Belli kıdemin üzerindeki avukat meslektaşlarımıza hususi damgalı pasaport yani yeşil pasaport verilecek. Bu sürenin 15 ya da 20 yıl olması değerlendiriliyor.
Yargı Reformu Strateji Belgesi
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün 24 Mayıs'ta yaptığı açıklamayla gündeme gelen Yargı Reformu Strateji Belgesi, 30 Mayıs'ta AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Ankara Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı’nda “Millet Kongre ve Kültür Merkezi”nde açıklandı.
TIKLAYIN - Yargı Reformu Strateji Belgesi -Tam Metin-
Belge doğrultusunda hazırlanan ilk yargı paketi Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından 26 Haziran'da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.
Ancak meclis 2. yasama döneminin 15 Temmuz 2019 haftasında sona ermesinin ardından yargı paketi görüşmeleri sonbahara bırakıldı. (TP)