Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin 47. kuruluş yıldönümü ve mahkemeye ait yeni hizmet binasının açılışı dolayısıyla gerçekleşen törende, "Uluslararası yargıda Türk yargısını örnek bir konuma yükseltmeliyiz. Bunun için yargı mensuplarımızın daha hassas olmalıdır. Demokrasi ile hukukun çatışması düşünülemez" dedi.
Eleştiri ve ifade özgürlüğünün yerleşik bir değer olarak kabul edilmediği toplumların gerilemeye mahkum olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, Türkiye demokratikleşme yönünde mesafe kaydettiğini savundu.
Erdoğan: Acil Anayasal tazelenme için talepler var
"Toplumsal gelişme, demokratikleşme, insan hak ve özgürlükleri gibi temel alanlarda kat ettiğimiz mesafe kaçınılmaz olarak bazı anayasal düzenleme taleplerinin doğmasına vesile olmaktadır. Bugün Türkiye'nin içinde bulunduğu durum budur. Acil bir anayasal tazelenme için talepler var."
Kılıç: Siyasi otoritenin yetkisi sınırsız değil
Erdoğan'ın ardından açılış konuşmasına başlayan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ise, özgürlük ve otorite arasındaki dengeye vurgu yaptıktan sonra, "Kuşkusuz Egemenlik halka ait olmakla birlikte egemenliği onun adına kullanan siyasi otoritenin yetkisi de sınırsız değildir" dedi.
"Mahkeme bireysel özgürlükleri korumakla yükümlüdür. Önemli davalarda yargıyı etkileme çabaları devam ediyor. Mahkemeden önce medya ve siyasetçi yargıçları karar veriyor. İnsan onuru ve kişi dokunulmazlığı insan hakları bildirilerinin en önemli dayanağı ve tek değeridir. Bu süreç intikam duygusuna dönüşmeden önlem alınmalıdır."
"Yargı reformu bitmeyen bir senfoniye dönüştü"
Törene katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de hitap eden Kılıç, "Sayın Cumhurbaşkanım, yargı reformu yıllardır bitmeyen bir senfoniye dönüşmüştür. Hakim ve savcıların çalışma şartları düzeltilmeli. Adli Yargıda iş yükü çok ağır" şeklinde konuştu.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvurulardan 97 bini aşkın davanın sürdüğünü, bunlardan yüzde 11'ininse Türkiye ile ilgili olduğunu belirten Kılıç, Türkiye ile ilgili kararlarda mahkumiyetlerin yüksel oluşuna dikkat çekti.
"Yüksek yargıya bireysel başvuru olabilmeli"
Yüksek mahkemeye bireysel başvuru hakkının tanınmasını da isteyen Kılıç, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi kararlarında da AİHM'in iş yükünün azaltılması amacıyla Konseye üye ülkelere bunun tavsiye edildiğini söyledi.
"Vatandaşlarımızın yaptıkları başvurularla AİHM içtihatlarını zenginleştirirken, bu durum ülkemizde sosyal değişimi de sağlamaktadır. Ancak vatandaşlarımız, hak ve özgürlüklerinin kısıtlanmasıyla ilgili Anayasal bireysel şikayet olanağına sahip değildirler. Bu negatif bir sınırlandırmadır."
TGC: Anayasa Mahkemesi yanlıştan dönmeli
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, foto-muhabirleri ve kameramanların, törene alınmadığını bildirerek, bunun "çok sesliliğin önüne siyasetçilerin koyduğu engellerin, bu engellerin kaldırılması için güvence sayılan bir hukuk kurumuna da yansımış olmasının düşündürücü" olduğunu açıkladı.
Çok sesliliğin yayın organlarının birbirlerine benzemesi sonucunu yaratacak uygulamalarla sağlanamayacağını vurgulayan Erinç, "Anayasa Mahkemesinden yanlıştan dönülmesini bekliyoruz" dedi. (EÖ)