İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, tutuklu Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'le ilgili soruşturma dosyasının İstanbul'a dün (18 Şubat) akşam Erzurum'dan geldiğini, inceleme yapıldığını söyledi.
Kazan: Tezgah var
Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, İstanbul'daki savcılarla görüştükten sonra, Cihaner'le ilgili soruşturmayı yürüten Erzurum'daki savcı Osman Şanal'ı kast ederek "Bakanlık savcıya yetkisinin kaldırıldığını zamanında bildirmiyor. Bu paslaşmayla dosyanın Erzurum'da kimsenin bilmeyeceği biçimde kaçırılması tezgahlanıyor. Erzurum'daki savcının militan olduğu, bakanlıkla iç içe yapıldığı açık" diye konuştu.
Adalet Bakanlığı: Geç göndermedik
Adalet Bakanlığı, Erzurum'da özel yetkisi kaldırılan savcı Osman Şanal'ın dosyaları İstanbul'a göndermesiyle ilgili, yetkisinin kaldırılmasına dair kararın geç tebliğ edildiği iddialarına yazılı açıklamayla yanıt verdi.
Bakanlık yetkilerin kaldırılmasıyla ilgili kararın verildiği 17Şuba'taki Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu toplantısının saat 12:45'te sona erdiğini, kararın 16:17'de elektronik sistem üzerinden Erzurum'a gönderildiğini duyurdu. Erzurum başsavcılığının 18 Şubat'ta kendilerine yetkileri alınan savcıların duruşmalara girip giremeyeceğini sorduğunu, bu konunun HSYK toplantısında gündeme getirildiğini, yeni özel yetkili savcıların atandığını, bu kararın da 18 Şubat'ta saat 13:52'de gönderildiğini açıkladı.
Beş günde neler oldu
16 Şubat: İsmailağa cemaatiyle ilgili soruşturma yürüten Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, Erzurum'daki özel yetkili savcıların yürüttüğü Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındı ve sorgulandı. Haberlere göre, kendisine Erzincan'da "İrticayla Mücadele Eylem Planı"nın uygulamaya konulup konmadığı, içinde yer alıp almadığına dair sorular soruldu.
17 Şubat: Cihaner sabah saatlerinde Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı. Erzurum Kapalı Cezaevi'ne kondu.
HSYK Erzurum'daki özel yetkili savcıların "yetkilerini aştığı" gerekçesiyle yetkilerinin kaldırılması için karar aldı. Medya haberi flaş haber olarak canlı yayınlarla verdi.
Yargıtay ve Danıştay açıklama yaparak HSYK'nin kararının yasalara uygun olduğunu duyurdu.
Gece saatlerinde Adalet Bakanı Sadullah Ergin açıklama yaptı; HSYK'nin kararı için "Anayasa ve yasalara aykırı bir hukuksuzluk, yetki gaspı" dedi. Ergin görüşünü, HSYK'nin süren bir soruşturmayla ilgili yargıya müdahale ettiği savına dayandırdı; bu kararın hakim ve savcılar üzerinde baskı oluşturacağını söyledi. Ergin, Yargıtay'ın açıklamasının "ihsas-ı rey" (oyunu belli etme) olduğunu iddia etti.
18 Şubat: Sabah saatlerinde Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker Bakan Ergin'e yanıt verdi; "İhsas-ı rey'i kimseden öğrenecek değiliz. Eğer ihsas-ı rey yapan bir kurum varsa o da Adalet Bakanı'nın kendisidir. HSYK'nin kararının hukuka uygun olduğunu bildirdik. Yasaları açıp okusunlar, doğru dürüst okusunlar, doğru dürüst yorumlasınlar" diye konuştu.
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek Ergin'in konuşması için "esef duyduğunu" söyledi; "Keşke konuşma metnini hukukçular yazsaydı" dedi.
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Cihaner'in tahliye edilmesiyle ilgili talebi reddetti; tutukluluğunun devamına karar verdi. Tedbir talebini de reddetti.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç HSYK'yi anayasa ve yasaları ihlalle suçladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül AB kriterlerine göre yargı reformu önerdi.
HSYK, Erzurum'da yeni özel yetkili savcılar görevlendirdi.
19 Şubat: İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Erzincan dosyasının kendilerine ulaştığını açıkladı. (TK)