Polis, grevde olan atv-Sabah gazetesi ve Turkuvaz Grubu'na bağlı dergi grubu çalışanlarına, Toplu iş görüşmelerine yanaşmayan işverenin tutumunu protesto etmelerine altı hafta aradan sonra yeniden izin verdi.
Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'nün, Taksim tramvay durağından Galatasaray Meydanı'na kadar yürümek isteyen 100 kadar eylemciye dayattığı şart, genelde kortejin önünde tutulan "ATV-Sabah Grevcileri, Grev Sürüyor Dayanışma Büyüyor" pankartının kaldırılması oldu.
Neden yasaktı? Keyfiyet? Ankara'dan talimat?
13 Şubat'tan bu yana grevde olan çalışanlardan Nuh Köklü, altı hafta boyunca polis barikatının gerisinde tutulmalarını Beyoğlu polisindeki keyfi uygulamaya bağlıyor ve ekliyor: "Ancak kanımca, 'yürümesek bile otururuz. Biz burayı terk etmeyiz' ısrarlı tutumumuz da belirleyici oldu."
Grevcilerden Mete Öztürk de, "Aranızda Eğitim-Sen'li, Genç-Sen'liler var" denilerek onca süre eylem yapmalarına izin verilmediğini, bu süre zarfından Eğitim-Sen'lilerin de Genç-Sen'lilerin de yürüyebildiklerini ifade etti:
"Bize yönelik yasağı kaynağı, Ankara'dan bir emir gibi geliyor bana...Anlam veremiyorum. 'Tayyip'in damadı, sendikanın düşmanı' sloganlarımız rahatsız etmiş olmalı. Talimatlı bir yasak gibi görünüyordu."
Harç zamları ve Güler Zerre için çağrı
Taksim Tramvay Durağı'nda dün (1 Ağustos), saat 19.00'da başlayan ve yaklaşık 100 kişinin grev önlükleri ve dövizlerle katıldığı yürüyüş Galatasaray Meydanı'na kadar sürdü. Burada grevcilerden Uğur Güç, bir basın açıklaması okuyarak medyada emeğe saygı gösterilmesini istedi ve sendikal hakların tanınmasını istedi.
İstiklal Caddesi üzerinden gerçekleştirilen yürüyüşte, "Grev Sürüyor dayanışma büyüyor", "Güler Zerre Serbest Bırakılsın", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Sabah okuma suça ortak olma" ve "Harç zamları geri alınsın" sloganları atıldı.
Sendikalı olduğu için işine son verilen gazetecilerden Cengiz Erdinç, burada "basında örgütlenme" konusunda bir sunum yaptı. Genel İş Sendikası'ndan Gürhan Bülhan Benli de, evde çalışan kadınlar hakkında bir sunum yaptı. DİSK'e bağlı Öğrenci Gençlik Sendikası (Genç Sen) da, üniversite harçlarının kaldırılmasını isteyen bir açıklama yaptı.
Mahkeme grevi durdurdu; TGS temyizde
İstanbul 2. İş Mahkemesi, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokav Kanunu'nun 51/4 maddesi uyarınca ve "sendika üyelerinin dörtte üç oranında azalmış olduğu" iddiasıyla Turkuvaz işletmesinden başlayan İstanbul'daki grevi 154. gününde durdurmuştu.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimine geçtiği süreçte bu işletmeden örgütlenen TGS, mahkemenin 16 Temmuz'da verdiği "Sendika tarafından sürdürülen grevin sona erdirilmesi, kararın kesinleşmesine kadar grevin durdurulması"na ilişkin kararı temyiz etti. İtirazı Yargıtay görüşecek. (EÖ)
(*) Fotoğraflar: Alper Tunga Çatal