Eski askeri hakim Ümit Kardaş, Ankara'daki Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda savcıların yaptığı aramaların, Türkiye'nin "kontrgerillayı" tasfiye etmesi için bir fırsat olduğunu söyledi.
"Yargı isterse, 1952'de kurulan Seferberlik Tetkik Kurulu'ndan bugüne uzanan bu birimin hukukdışı eylemlerini ortaya çıkarabilir, yargılanmasını sağlayabilir. Aramalar Gladio, kontrgerilla olarak bilinen yapının tam beyninde yapılıyor. Kontrgerillanın kirli çamaşırları ortaya çıkabilir. Gladio dediğimiz yapılanmanın nelere neden olduğuyla ilgili ipuçları elde edilebilir. Dileğim de böyle olması."
"Hukuki altyapısı yok, denetlenemiyor, hesap vermiyor"
Kardaş, Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın herhangi bir hukuki altyapısı, yasal dayanağı olmadığını, teşkilat yapısının, bütçesinin bilinmediğini, bu birimin her türlü denetimden muaf olarak çalıştığını ve hesap verebilir olmadığını vurguladı ve ekledi:
"Böyle yapılar hukukdşılığa kayar ve çeteleşirler. Anımsayın, JİTEM'in de yasal dayanağı yok. Ama JİTEM elbete var. Personeli, subayları, sivil uzantıları var. Bu da benzer bir yapılanma.
"Türkiye bu yükle yaşamamalı"
"Topluma karşı hangi psikolojik harekatlar, hangi istikrar saptırıcı eylemler düzenlendi; bu yapı Ergenekon'la ne kadar bağlantılı? Bunlar karşımızdaki soru işaretleri. Soruşturmayla bu sorular yanıt bulabilir.
"Bütün ülkeler Gladio yapılanmasını tasfiye etti. Türkiye edemedi. Türkiye artık bu yükle yaşamamalı. Hukuki altyapısı, denetimi olmayan bu birimin tasfiye edilmesi gerek."
1952'den bugüne
Kardaş, bu birimin tarihiye ilgili de şu bilgileri verdi:
"1952'de Seferberlik Tetkik Kurulu, NATO'yla bağlatılı bir birim olarak kuruldu. O zamanki 'komünizm tehlikesi'ne karşı, NATO üyesi bütün ülkelerde kurulmuş bir birim bu. "16 kadar subay o yıllarda ABD'den eğitim aldı.
"ABD Fransa kökenli 'ayaklanmaları bastırma' kitabını İngilizce'ye çevirdi. Sivil unsurların nasıl harekete geçirileceğini gösteren bu metin, daha sonra bir soğuk savaş talimnamesi olarak bize girdi.
"Bu birim sivil unsurlar da barındırıyordu. Türkiye'nin birçok yerinde faaliyet gösteriyordu. Daha sonra, darbelere zemin yaratma işlevini üstlendi.
"1967'de Özel Harp Dairesi adını aldı. 1990'lı yıllarda da Özel Kuvvetler Komutanlığı oldu. Adı ve işlevi değişti, ama aynı şekilde devam ediyor.
"Eskiden bu birim olası bir Sovyet işgaline karşı örgütleniyordu, Peki şimdi hangi sivil unsurlarla, hangi tehlikelere karşı örgütleniyor: Bunun yanıtı, büyük olasılıkla 'şeriat' ve 'bölücülük' olacaktır." (TK)