İstanbul, Kadıköy'deki kimlik kontrolü sırasında hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunduğu bildirilen ve 12 Şubat akşamı gözaltına alınan Aktaş, tutuklandıktan sonra infazın durdurulması üzerine de cezaevinden çıktı.
Bir gün iki gece hapiste kaldı; infazı durduruldu
Durumuyla ilgili bianet'e bilgi veren Aktaş, avukatlarının mahkumiyet kararını veren Muş 2. Asliye Ceza Mahkemesi nezdinde yaptıkları girişimler sonucunda, durumunun 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren yeni Ceza Yasası'na göre ele alınmasını kabul ettiğini bildirdi.
Bakırköy İnfaz Savcılığı'nın başvurduğu Muş 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin gazetecinin dosyasını yeniden açtığı öğrenildi.
Bakırköy Savcılığı'nın sonra bugün de tutuklandı
"Basın yoluyla resmi kurula hakaret" iddiasıyla gıyabında hapse mahkum edilen Aktaş,. "İlde soygun, ilçede vurgun" başlıklı haberle ilgili 30 Eylül 2003'te çıkan "Sadece kendilerine yakın olanlara yardım ediyorlar" başlıklı başka bir haber nedeniyle mahkum edilmişti.
14 Nisan 2004'te Muş Mahkemesi'nin eski Ceza Kanunu'nun (TCK) 264/2. maddesinden verdiği bu cezayla ilgili yargı süreci geçen yıl sona ermişti. Aktaş’ı önce 1 yıl 6 ay hapse mahkum eden mahkeme, TCK’nin 80. maddesi gereğince de cezayı 1 yıl 9 aya çıkarmıştı.
2007’de “hakaret”ten dört haberci tutuklandı; serbest bırakıldı
Türkiye, eski TCK’deki basın özgürlüğüne aykırı düzenlemelerini 1 Haziran 2005’te yürürlüğe soktuğu yeni TCK’de de korudu.
Hakaret veya iftira iddiasıyla geçen yıl da Datça Haber gazetesi sahibi Sinan Kara, Emirdağ gazetesi yetkilisi Mustafa Koyuncu, Söz TV ve gazetesinden Sait Bayram ve Fırat Avcı de tutuklanmıştı. (EÖ/TK)