Atölyenin ilk oturumunda katılımcılar Mahmut Çınar'ın eşliğinde Çağlayan Adliyesi’ne gittiler. Gruplar halinde üç farklı duruşmaya giren katılımcılar daha sonra davalar üzerine Çınar ile konuştular. Duruşma izleyen katılımcılar haber ve izlenim yazıları yazacaklar.
Öğleden sonraki oturumda ise Çağla Öztek “Uluslararası Medyanın Türkiye Deneyimi” üzerinden Newsweek Türkiye Dergisi’ni ve deneyimlerini anlattı.
Newsweek Türkiye Dergisi Deneyimleri
Çağla Öztek, Newsweek için, “Dünya okuruyla bağlantıya geçen bir dergiydi. İçinde müthiş deneyimler geliştirmişti ve biriktirmişti. Türkiye basınında ulaşılacak bir seviye varsa o da Newsweek’ti. Burası benim için eleştirel noktalarının olmasının yanı sıra bağımsız ve tarafsız bir gazetecilik yapmaya yaklaştığım bir yerdi” dedi.
Çağla Öztek, Newsweek dergisinin 1933 yılından itibaren yıllara göre değişimini ve gelişim süreçlerini ve Newsweek Türkiye’nin nasıl ortaya çıktığını aktardı.
Dergi kapaklarının tarihsel süreç içerisinde yaşanan gelişmeleri, kapaklarına nasıl taşıdıklarına da değindi.
“En güzel kapaklar, 60’lara ait. 70’lerde kadınların yer aldığı dergi kapaklarını daha yeni yeni görmeye başlarız. 80’lerin kapakları daha siyasi ağırlıklı. 90’larda ise artık internet ortamına geçildi.”
Dergideki birkaç ilkeden bahseden Öztek, “Dergide sana verilen, biçilen bir sayfa vardır. Uzun uzun kendini ifade edebileceğin. Derdik ki, girişte bir yaz, okuyucuyu kendine çek, metnin içine de elindekileri koy, bilgi de olsun yani. Sonunda da başlığı açık bırakma. Okuyucuyu tatmin bir şekilde hikayeye bağlayıp bitir. En kolayı buydu. En zoru da dil meselesiydi. Yüklü sözcükler listesi vardı. Bizde de basit bir kural vardı. Gerilla ve çocuk katili demezdik mesela. Çünkü bunların hepsi yüklü sözcüklerdi. Bunları kullanmamak bizde ilkeydi. Dolayısıyla kendi terminolojimizi geliştirdik yani ana dilimizi. Çünkü bu yüklü sözcüklerle nerde durduğun çok belli oluyor. Tamam, belki sen öyle düşünüyorsundur ama bunu yansıtmamak esastır. Dememek gerekir yoksa bu durum okuyucuyla araya mesafe koyar, okur ve yazar ilişkisi bakımından da bu çok önemlidir” dedi. (SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in AtölyeBia adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye programları "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik, Haber Fotoğrafçılığı, Çevre Haberciliği, Çocuk Odaklı Habercilik " gibi konuları kapsayacak. Haziran ayında başlayan program kapsamında Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi, Gazeteciler için Haber Atölyesi, Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, Kürtçe Habercilik ve Çeviri Yapmak Atölyesi, Çevre ve Kent Haberciliği Atölyeleri gerçekleştirildi. Yargı Haberciliği atölyesi 8 Ekim'e kadar devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.