İstanbul 10. İdare Mahkemesi, belediyenin metrobüs hattında yaptığı zammın yürütmesini durdurdu.
Mahkeme, Halkevleri'nin açtığı dava üzerine 8 Ocak'ta verdiği kararda, belediyenin enflasyon oranının çok üzerinde, "fahiş oranda" zam yaptığını saptadı, belediyenin kendine iç kaynak yaratmaya çalıştığını vurgulayıp zammı durdurdu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, mahkemeye gönderdiği savunmada, zammın gerekçesi olarak tüm İETT'nin personel giderlerini, sosyal güvenlik primlerini, mal ve hizmet alımları ve faiz giderlerini gösterdi.
Mahkeme, kararında, Türkiye İstatistik Kurumu'nca (TÜİK) açıklanan enflasyon oranlarının, 2009 Tüketici Fiyatlar Endeksi'nin yüzde 6,53, Üretici Fiyat Endeksi'nin yüzde 5,93 olduğunu anımsattı; "Enflasyon oranının çok üzerinde, yüzde 33 oranında yapılan zamla toplamda yüzde 50'yi aşacak şekilde zammın haklı gerekçeleri yoktur" dedi. Mahkeme, zammın toplu taşımacılıkta sosyal adalet ilkesine aykırı olduğunu da vurguladı.
"Yoğun saatlerde ücretsiz metrobüs istiyoruz"
Davanın avukatı Oya Ersoy, kararı "halkın haramilere karşı zaferi" olarak yorumladı. Ulaşımın hak olduğunu vurgulayan Ersoy, "Sabah 6-9, akşam 17-21 saatleri arasında ulaşımın parasız olması için sesimizi yükselteceğiz" dedi.
İETT "gittiğin kadar öde"ye hazırlanıyor
Belediye'nin ulaşım hizmetlerini yürüten kurumu İETT'yse, ulaşımda "gittiğin kadar öde" sistemine hazırlanıyor. İETT'nin İnternet sitesindeki bilgiye göre, Genel Müdür Hayri Baraçlı, planlarını şöyle anlatıyor:
"İstanbulkart'la ilgili çalışmalarımız devam ediyor. O tamamlandığında yolcularımız artık gittikleri mesafe kadar ücret ödeyebilecek. İstasyonları konacak kart okuyucu sistem sayesinde yolcumuz gittiği mesafe kadar ücret ödeyebilecek. Girişte ödediği miktarın fazlasını kartını tekrar okutarak geri alabilecek. Bunu şehir merkezine de yaygınlaştırmayı planlıyoruz."
İki aydır zamlı yolculuk
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Avcılar-Söğütlüçeşme arasında çalışan metrobüs hattında, daha önce 1 lira 50 kuruş olan tam akbil bedelini 2 liraya, seksen beş kuruş olan indirimli akbil bedelini, geçen yıl 16 Kasım'dan itibaren geçerli olma üzere 1 liraya çıkartmıştı.
Halkevleri ve Tüketiciler Birliği, zamlara karşı ayrı ayrı davalar açmıştı. Tüketiciler Birliği'nin hesabına göre, yalnızca bu zam, belediyeye bütçesine 500 bin lira ek gelir getiriyor.
Belediyenin yeni düzenlemesine göre tek zam akbil ücretlerine değil.
Elbil denen beşli bilet paketinde, bu hatta çalışan İETT ve halk otobüslerinde fiyat 7,50 liradan 10 liraya çıkarıldı.
Aylık "Mavi Akbil"deki biniş sınırı 200'den 160'a indirildi.
Yeni devreye konacak tek geçişlik elektronik biletin fiyatı da 2 TL. (TK)