İzmir'de şiddetli geçimsizlik iddiasıyla eşine boşanma davası açan İzzet Turşucu 500 YTL'lik nafakayı ödememek için eşinin Facebook sosyalleşme sitesinde yer alan fotoğraflarını gösterdi ve "Eşim çok eğleniyor" dedi.
Fotoğrafları gören hakim nafakada indirime gitti. bianet Avukat Sevgi Binbir ve Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (Ka-Der) Başkanı Avukat Hülya Gülbahar'a bu kararı sordu.
“Hukuku uygulayanlar değişiklikleri içlerine sindiremediler”
Binbir “Yasal değişiklikler için bu ülkede kadınlar yıllardır mücadele veriyorlar. Gerçekten de medeni yasa değişikliğinde ve ceza yasasında bir kısım kazanımlarımız var. Biz bu yasal değişiklikler sırasında tam sonuçlandıramadığımız kazanımlar için mücadele ederken aslında kazandığımız bir kısım haklar elimizden alınmaya çalışılıyor" dedi.Hukuk uygulayanların bu tarz kararlarının yasalardaki değişiklikleri içlerine sindiremediklerinin işareti olduğunu söyleyen Binbir “Hukuk hâlâ çok erkek egemen ve hâlâ toplumsal cinsiyet rollerine göre kararlar veriyorlar” dedi.
“Kadının eğlenmemesi, evinde eş ve anne olması isteniyor”
Hukukun ve hukuku uygulayan erkeklerin kadını cinsiyet rolleri çerçevesinde erkeğe bağımlı, eğlenmeyen, kendisi için bir şey yapmayan, anne olan, eş olan, evinde temizlik ve yemek yapan bir pozisyonda görmek istediklerinin altını çizen Binbir şöyle devam etti:“Bu pozisyonda görmek istedikleri içinde biz mücadelemizi sürdürürken onlar da geri almak için mücadele ediyorlar.”
“Medyada çıkan haberler erkeği kolluyor”
“Ne yazık ki hukuk sistemimiz aile içinde kadına karşı ekonomik şiddet kavramının hâlâ algılayabilmiş değil” diyen Gülbahar sözlerini şöyle sürdürdü:“Yeni medeni yasaya dek kadının boğaz tokluğuna ücretsiz aile işçiliği üzerine kurulu aile yapısı yeni medeni yasa ile değiştirildiği halde gerek yerel mahkemeler, gerek Yargıtay evliliğin ekonomik yükümlülükleri konusunda kadının dört dörtlük ekonomik şiddet oluşturan kararlara imza atıyorlar.”
“Medya kadınların ekonomik taleplerini haksız görüyor”
“Kadının evde yaptığı işlerin hiçbir maddi karşılığı olmadığı düşünülüyor” diyen Gülbahar şöyle devam etti:“İzmir’de verilen nafaka indirimi kararı da bu mantığın bir uzantısı. Medya kadınların ekonomik talepleri söz konusu olduğunda “Trilyonluk tazminat istedi” gibi manşetlerle bu taleplerin sürekli olarak haksız bir talep olarak görülmesi ve gösterilmesi gerçeği ortada.”
“Yargı kadının bir hakkı olmadığını düşünüyor”
Gülbahar “Yargı sistemi zaten kadının bir hakkı olmadığını düşünüyor. Medya da haberleri ve attıkları başlıklarla buna arka çıkıyor. Kadın bir şekilde maddi talepte bulunduğunda hiçbir şey istemeden boşansın diye medya da baskı yapıyor kadının üzerinde” dedi. Ve ekledi:“El birliğiyle böyle talepleri olan kadınların buna hakkı yokmuş gibi bir tavır gösteriliyor.”(BÇ/EZÖ)