* Fotoğraf: Barış Akademisyenleri Twitter hesabı.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Olağanüstü Hâl (OHAL) döneminde yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Ankara Üniversitesi'ndeki görevlerinden ihraç edilen "Bu Suça Ortak Olmayacağız" metni imzacısı akademisyenler Funda Şenol Cantek, Tezcan Durna, Nail Dertli ve Can Irmak Özinanır'ın davalarında ihlal kararı çıktı.
Kararı, bugün Eğitim Sen Ankara 5 No'lu Üniversiteler Şubesi duyurdu.
Akademisyenlerin, daha önce OHAL Komisyonu'na yaptıkları başvurular olumsuz sonuçlanmıştı.
Dört yıl aradan sonra
Mahkemenin verdiği ihlal kararıyla Cantek, Durna, Dertli ve Özinanır'ın üniversitedeki işlerine geri dönmelerinin önü açıldı.
Ankara Üniversitesi yönetiminin karara itiraz etmemesi veya itirazının reddedilmesinin ardından kararın kesinleşmesiyle birlikte Barış Akademisyenleri dört yılı aşkın süre sonra üniversitelerindeki görevlerine geri dönecek.
Güzel haberlerimiz devam ediyor... Ankara Üniversitesi'nden ihraç edilen Yürütme Kurulu üyemiz Can Irmak Özinanir ve Tezcan Durna hocalarımız da mahkeme tarafından görevlerine iade edildiler. Geri dönüyoruz, #GeriDöneceğiz pic.twitter.com/p9xGotquAh
— Eğitim Sen Ankara 5 (@ankara5nolu) March 13, 2023
Zerrin Kurtoğlu için de aynı karar
Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden ihraç edilen Prof. Dr. Zerrin Kurtoğlu da Ankara 21. İdare Mahkemesi kararı ile görevine iade edildi.
Kararı, 10 Mart'ta Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şubesi duyurdu.
Bu Suça Ortak Olmayacağız bildirisine imza attığı gerekçesi ile Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden ihraç edilen değerli üyemiz Prof. Dr. Zerrin Kurtoğlu Ankara 21. İdare Mahkemesi kararı ile görevine iade edildi.
— Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şubesi (@egitimsenizmir3) March 10, 2023
Ne demiştik: Barış talebi suç olamaz! @BarisAkademik pic.twitter.com/caROQbXQkw
Öte yandan, Ankara Üniversitesi (AÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden ihraç edilen akademisyen Dinçer Demirkent'in göreve iadesine ilişkin Ankara 21. İdare Mahkemesi'nin kararı, 30 günlük yasal süre geçmesine karşın AÜ Rektörlüğü'nce uygulanmadı.
Demirkent'in 2 Şubat 2023'te göreve iade için yaptığı başvuruya yanıt da verilmedi.
Demirkent, 9 Mart'ta üniversite yönetimi hakkında suç duyurusunda bulundu.
Ne olmuştu?
Kürt kentlerinde ilân edilen sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan hak ihlallerine karşı barış isteyen 1128 akademisyen 11 Ocak 2016'da "Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı metni imzaladı. Sonraki imzalarla beraber bu sayı 2212'ye kadar ulaştı.
Akademisyenler ilk olarak gerek devlet yetkilileri gerekse "illegal" kişiler tarafından hedef gösterildi. Ardından sözleşmeleri yenilenmeyerek, istifaya zorlanarak veya Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) üniversitelerdeki görevlerinden alındı.
Yurt dışında olanların da Türkiye'de kalanların da pasaportlarına tahdit konuldu. Türkiye dışındakiler sürgüne, ülkede kalanlar "kısmi hapishane" şartlarına mecbur edildi.
Hedef göstermeler akademisyenleri bir basın açıklaması yapmak durumunda bıraktı. Bu açıklamayı yapan dört akademisyen daha sonra yaklaşık iki ay kadar tutuklu kaldı.
(TY)