Suriye'de çatışmaların yayılarak artması ve bir içsavaş ortamının oluşması çok sayıda Suriyeli'nin yaşadığı yerleri terk etmesine neden oluyor. UNICEF ise bu ortamda çalışmalarını yürütmeye çalışıyor.
Evlerini bırakmak zorunda kalanların bir kısmı yakınlarının yanına sığınırken bir kısmı da okullara ve camilere sığınmak zorunda kalıyor. UNICEF ve yerel yardım kuruluşları da binlerce çocuk ve kadına temel yardım malzemeleri ve hizmetlerini bu mekânlara yönlendiriyor.
Yardım paketlerinde hijyen çantaları, bebek çantaları ve çocuklar için yiyecek (temel olarak yüksek proteinli bisküvi, peynir, reçel ve helva) gibi malzemeler bulunuyor.
Geçtiğimiz hafta içinde UNICEF, UNWRA adlı kuruluşla eşgüdüm halinde ağır çatışmaların yaşandığı bir bölgede yer alan Yarmuk Filistin mülteci kampında bulunan yerlerinden olmuş ailelere bir kamyon dolusu gıda dışı temel ihtiyaç malzemeleri ulaştırmayı başardı.
Ulaşım ve güvenlik sorunu
UNICEF Suriye Temsilci Yardımcısı Eric Durparie konuyla ilgili bilgi verirken aslında bir anlamda ulaşım alanındaki zorlukları da vurguluyordu.
"Çevrede ağır bombardıman ve kişisel güvenlik riski açısından bakıldığında bu yardım operasyonunda görev alan sürücüler ve diğer ekip üyeleri her türlü övgüyü hak etmişlerdir."
UNICEF benzer yardımları Şam'ın farklı semtlerindeki 15 kadar okulda barınan yaklaşık 10.600 kişiye (çoğunlukla kadın ve çocuk) de ulaştırmaya çalışıyor. Ancak lojistik sorunlar ciddi boyutlarda, UNICEF'in vurguladığı gibi, bu sorunların çözüme ulaşması yardımların miktarının da artması anlamına gelecek.
Sözü edilen lojistik sorunların başında yakıt temininin giderek güçleşmesine bağlı olarak ulaşım geliyor.
Kurum şu anda bu sorunu UNICEF Dünya Gıda Programı, HDK ortakları veya özel sözleşmeli firmaların araçlarından yararlanarak aşmaya çalışıyor. Ancak güvenlik sorunu zaman zaman yardımların ulaştırılmasını engelliyor.
UNICEF Suriye Temsilcisi Yusuf Abdülcelil de güvenlik sorununa dikkat çekiyor.
"Durum belirsizliğini koruyor ve çalışanlarımızla ortaklarının güvenliği bir sorun olarak sürüyor. Ancak, son günlerde iyice tırmanan şiddet nedeniyle yerlerinden olan çocukların ve ailelerin ihtiyaçları, yiyecek olsun, su olsun, sanitasyon ve diğer temel malzemeler olsun çok ciddi boyutlardadır. Elimizde hangi imkân varsa, bunları seferber ederek bu ihtiyaçlara yanıt vermeye çalışıyoruz."
UNICEF ve Suriye Arap Kızılay'ı gibi Suriye'de işbirliği yaptığı kurumlar bu yılın başından bu yana 145 binden fazlası çocuk olmak üzere 190 bin kişiye insani yardım ulaştırdı.
UNICEF'in halihazırda Suriye'de sahada çalışan 25 ulusal ve beş uluslararası personeli bulunuyor. (YY)