*Fotoğraf: DİSK/Dev Yapı-İş / Twitter
Türkiye merkezli inşaat şirketi Yapı Merkezi'nin, Tanzanya'daki demir yolu şantiyesinde çalışan ve yedir aydır maaş alamayan yaklaşık 2 bin işçinin grevi 11 gündür devam ediyor.
TIKLAYIN - Tanzanya'da grevdeki Yapı Merkezi işçileri: "Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz"
DİSK'e bağlı Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş), grevdeki işçiler ile işten ayrılıp tazminatını alamayan işçilere destek için bugün Yapı Merkezi'nin İstanbul, Üsküdar'daki genel merkez binası önünde eylemdeydi.
Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu ile birçok sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin de destek verdiği eylemde, sık sık "İnsanca yaşamak/çalışmak istiyoruz", "İnşaat işçisi köle değildir", "Ücret haktır, gasp edilemez", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.
"Sözler tutulmadı"
Eylemde okunan açıklamada, Yapı Merkezi işçilerine aylardır verilen sözlerin tutulmadığı belirtilerek, "Bin km üstündeki tren hattı inşaatında farklı şehirlerde, farklı kamplarda çalışan işçiler maaşlarının ödenmesi talebiyle bir araya gelmiş ve esaret koşullarında seslerini duyurmaya çalışmaktadır" denildi.
Açıklamada ayrıca, gelinen süreçte ilgili bakanlıkların ve konsolosluk yetkililerinin sorunun çözümü için girişimlerde bulunduğu hatırlatıldı.
"Esaret koşulları gün yüzüne çıktı"
DİSK/Dev Yapı-İş'in girişimleriyle Tanzanya sendikaları ve Afrika Sendikalar Konfederasyonu'nun da sürece dahil olduğunun belirtildiği açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
"İşçilerin mücadelesi hem ülke kamuoyunda hem de Tanzanya kamuoyunda yer bulmuş, esaret koşulları gün yüzüne çıkmıştır. Aylardır maaş ödemeyen şirket, geçen hafta işçilere 'sus payı' olarak yedi maaşa karşılık cüzi bir ödeme yapmıştır. Ay sonuna kadar iki maaş, yıl sonuna kadar da içerde kalan eski maaşların yatırılması için çalışmalar yaptıklarını yapılan görüşmelerde açıklamıştır."
İşten ayrılan işçilerin durumu
Şirketin "oyalama taktiklerine" inanman işçilerin, en az dört maaş yatırılana kadar iş başı yapmayacaklarının belirtildiği açıklamada, maaş gecikmelerine dayanamayıp anlaşma sağlayarak evlerine dönen işçilerin de ödemelerinin yapılmadığı vurgulandı.
İşçilerin haklarını almak için mahkemeye yaptığı başvurulara da şirketin itirazlar yaparak süreci uzatmaya çalıştığını belirten DİSK/Dev Yapı-İş, "İşçileri açlığa, yoksulluğa mahkûm eden uygulamaları sonlandırmak için mücadeleyi yükselteceğimizi şirketin genel merkezi önünden ilan ediyoruz" dedi.
DİSK/Dev Yapı-İş, Tanzanya demir yolu inşaatında çalışan 2 bin inşaat işçisi ve işten ayrılıp hakkını alamayan işçilerin tüm hakları ödeninceye kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.
(VC)