Fotoğraf:AA
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) Genel Örgütlenme Sekreteri Dostcan Şakar; başta Manavgat olmak üzere Türkiye'nin farklı bölglerinde devam eden orman yangınlarına dair basın açıklaması yaptı.
Şakar, Gazipaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamada, iktidarın yangınlara müdahale konusunda yetersiz kaldığına dikkat çekerek, "Sıklıkla övündükleri ve tüm dünyanın kıskanarak baktığını iddia ettikleri ekonominin gerçek yüzü, yangına müdahale için gerekli olan hava araçlarının yokluğuyla ortaya çıktı. Son derece önemli olan yangın söndürme uçaklarının azlığı ve yetersizliği yanan alanlarda iyice belirginleşti" dedi.
TIKLAYIN - "Orman Bakanı da 'kurtardık' diyor ama yalan"
Şakar, görevi ormanları koruyup kollamak ve bunun için gerekli tedbirleri almak olan Bakanlık ve Orman Genel Müdürlüğü'nün yangına etkili müdahale edemediğini ve bu nedenle de canlılar ve yaşam alanları için oluşan tehlikenin gittikçe büyüdüğünü belirtti.
Yangınlar ilkim değişikliğinin en önemli sebeplerinden
Şakar, "Küresel iklim değişikliğinin, büyük bir kuraklık felaketi ile devam ettiği bugünlerde, ekosistemimizin en önemli parçası olan ormanlarımız, ülkemizin dört bir yanında yaşamsal alanlarımız cayır cayır yanmaktadır. Yangının büyüklüğü sadece orman alanları ve içindeki canlılar için değil; orman içinde ve çevresinde yaşayan halk için de büyük tehdit oluşturmaktadır. Bu aynı zamanda küresel ilkim değişikliğinin en önemli sebeplerinden biridir" dedi.
Yetersizlikler içerisinde sahaya yollanan emekçilerin yaşamlarının da riske atıldığını ifade eden Şakar, "Siyasi iktidar buradaki eksiklikleri görmek ve tamamlamak yerine acıların rantını devşirmenin peşine düşmekte, günü bilindik rutin açıklamalarla geçiştirmektedir" diye konuştu.
Şakar sendika olarak taleplerini şu şekilde sıraladı:
- Doğal alanların RES, HES, JES, Termik, Nükleer vb. yok edici projelere kurban edilmesinin bir an önce durdurulması,
- Doğanın rant aracı olarak görülmesi anlayışından ve ranta feda edilmesinden vazgeçilmesi,
- Doğal alanların tüm insanlığın ortak değeri olduğu bilinciyle, turizm, madencilik, ulaşım vb. adlar altında yandaşlara peşkeş çekilmesi uygulamalarına son verilmesi,
- Doğanın sahibi değil, bir parçası olduğumuz bilincinin bir politikaya dönüşerek kamusal hizmetlerin de buna göre düzenlenmesi
- Güvenlik adı altında baraj yapımı, orman katliamı, yangın çıkarma ve müdahale etmeme gibi kirli savaş uygulamalarına son verilmesi,
- Emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilerek daha verimli çalışma ortamının yaratılması
- Orman yangınlarıyla mücadele eylem planlarının kamuoyuna net bir şekilde açıklanması, gerekli olan araç ve gerecin eksiksiz temin edilmesi, bu konuda yapılan ihalelerde şeffaflık ilkesinin gözetilmesi,
- Orman yangınlarıyla mücadele edilmesi için gerekli emekçilerin yıl boyu istihdamı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınarak emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilerek daha verimli çalışma ortamının yaratılması. (KÖ)