Açıklamada, yatak ve ev tekstil malzemesi üreten fabrikada çıkan yangında ölen kadın işçilerin kadın ve çocuk işçilerin çalıştırıldığı tekstil işkolundaki, vurdum duyarsızlığının sonucu olduğunu belirtildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı göreve
Kadın Dayanışması'nın yeni bir örneğini sergileyen kadınlar, Perşembe günü (5 Ocak) saat 12.30'da Galatasaray Postahanesinin önünde yapılacak açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını göreve çağırmak üzere "protesto" mektubu göndereceklerini açıkladılar.
Ayşe, Sadife, Sevgi, Necla, Gülden'in ölümlerinin, son olması dileğiyle, "mevcut yasalar uygulanmalı" denilen açıklamada yanarak ölen Ayşe'nin, 15, Sadife'nin 18 yaşında olduğu belirtildi:
"Sevgi ise, üç aylık hamileydi. Necla'nın "ölüyoruz, yanıyoruz" çığlıkları onu kurtarmaya yetmedi. Gülden, 21 yaşında hayata veda etti. İkisinin de sendikası ve sigortası yoktu" denildi.
Fabrikanın yangın sigortası var, kadınlar sigortasız
Organize tesisler çalışan kadın ve çocuk işçilerin sigortasız ve sendikasız çalıştırıldıkları vurgulanarak, fabrika çalışanlarının çoğunun kadın olduğu vurgulandı.
Çocuk işçilerin gece çalıştırılma yasağına rağmen yangında ölenlerin ikisinin çocuk; iş yasasında "hamile kadınların gece çalışma yasağı"na rağmen gece vardiyasında hayatını yitiren Sevgi'nin ise üç buçuk aylık hamile olduğuna dikkat çekilirken, işçilerini sigortalı çalıştırmayan Fabrika sahibi Lokman Özay'ın fabrikasının yangına karşı sigortalı olduğu belirtildi.
Açıklamada kadın işçilerin dayanılmaz koşullarda çalıştırılmalarını ve yeni ölümlerin olmasını engellemek için, Türkiye'deki tüm kadın örgütleri ve grupları bu konunun takipçisi olmaya çağrıldı.(AD)