Hapishanede yanmasının ardından hayatını kaybeden ve Anayasa Mahkemesinin olayda yaşam hakkı olduğuna karar verdiği hükümlü Erkan Kaya’nın avukatı Adnan Kaya bianet’e konuştu, sorumluların yargılanması için başvurularına devam edeceklerini ifade etti.
Eski İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Başkanı, Avukat Adnan Kaya müvekkilinin yaşadığı olayda cezasızlığın söz konusu olduğunu belirtti:
"Cezasızlık devlet politikası"
“Bu, cezasızlığın ne ilk ne de son örneği. Cezasızlık bir devlet politikası. Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen yargıda cezasızlık uygulaması devam ediyor.”
Erkan Kaya ile ilgili hapishanede maruz kaldığı işkence ve kötü muamele iddialarıyla ilgili yasal başvuruların yanı sıra Meclis’e, cezaevi idaresine ve Adalet Bakanlığına da başvuru yapılmış ancak sonuç alınamamıştı.
Cezaevi personelini cezaevi savcısı soruşturdu
Avukat Kaya, müvekkilinin ölümüyle ilgili cezaevi personeline yönelik soruşturmayı yine cezaevi savcısının yaptığını ekledi:
“Cezaevi savcısı personelin ihmalini gündeme bile getirmedi, iddianame düzenlenip dava açılmadı. Soruşturmayı takipsizlikle bitirdi. Dava açılmasını istemesini gerekiyordu.”
AİHM'e de gidebilir
Avukat Kaya, kararı incelemelerinin ardından eğer tatminkarsa bu karar üzerinden ceza davasının açılması için başvuru yapacaklarını, aksi halde dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dek götüreceklerini belirtti.
AYM tazminata hükmetti
Hapishanede yanmasının ardından götürüldüğü hastanede hayatını kaybeden 24 yaşındaki hükümlü Erkan Kaya’nın ailesinin Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuruyla ilgili karar dün Resmi Gazete’de yayınlandı.
Mahkeme 20 Mayıs 2015 tarihli kararında “Anayasa’nın 17. Maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkı kapsamında, yaşamı koruma yükümlülüğü ve etkili soruşturma yürütme yükümlülüğünün ihlal edildiğine” karar verdi. Aileye 30 bin TL manevi tazminat ve mahkeme masrafları ödenmesine hükmedildi.
"Hücreye kondu, işkenceye maruz kaldı"
Erkan Kaya 2009’dan beri Muğla E Tipi Kapalı Cezaevi’ndeydi.
Babası Mehmet Kaya 29 Ağustos 2012’de İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak “oğlunun bazı hükümlü ve tutuklularca haraç vermek zorunda bırakıldığını, haraç vermeyince dövüldüğünü, gardiyanlarca hücreye konulduğunu ve işkenceye maruz kaldığını” söyledi ve Erkan Kaya’nın Aliağa Şakran Cezaevine nakledilmesi talebinde bulundu. Talebi reddedildi.
Cezaevi personeline takipsizlik
Kaya 7 Ocak 2013’te kaldığı koğuştaki yatağını yaktı. Kaldırıldığı İzmir Bozkaya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 19 Ocak’ta hayatını kaybetti. Ölümüyle ilgili başlatılan soruşturmalar takipsizlikle sonuçlandı ve olayda cezaevi personelinin ihmali olmadığına karar verildi.
İşkence iddiaları soruşturulmadı
Aile bunun üzerine 3 Eylül 2013’te Anayasa Mahkemesine başvurdu.
Kaya ailesi, Anayasa Mahkemesi başvurusunda Erkan Kaya’nın daha önce de yatak yakma eyleminin olmasına rağmen görevlilerin gerekli tedbirleri almadığını, gardiyanların kötü muamelede bulunduğunu ve işkence yaptığını, bunun hakkında soruşturma bile açılmadığını ifade etti. (AS)