Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu adalet talebiyle 15 Haziran Ankara’dan başlattığı yürüyüşü dün Maltepe’de yaptığı konuşmayla tamamladı. Konuşmasının başlarında “Bizim ilk adımımızdır, 9 Temmuz yeni bir doğuştur” dedi. 25 gün süren 450 kilometrelik yol boyunca toplumsal muhalefetin yoğun ilgisi vardı. Yürüyüş süresince siyasi partilerden, sendikalarda ve sivil toplum örgütlerinden destek ziyaretleri yapıldı. Maltepe’de yapılan ve “Büyük Adalet Buluşması” olarak adlandırılan mitinge katılma kararı alan ve mesaj yayınlayan parti, kurum, örgütler ve platformlardan temsilcilerle, yürüyüş süresince biriken siyasi ve toplumsal hareketlenmenin nereye ve nasıl kanalize edilmesi gerektiği sorunsalını konuştuk. Kısacası “bundan sonra ne yapmalı” sorusunun yanıtını öğrenmeye çalıştık. |
Anavatan (ANAP) Partisi eski genel başkanı ve Yan Yanayız Bir Aradayız Platformu üyesi Nesrin Nas ve İnsan Hakları Derneği eski genel başkanı ve Yan Yanayız Bir Aradayız Platformu imzacılarından Akın Birdal bianet’e “Bundan sonra ne yapmalı?” sorusunu yanıtladı:
Nas: STÖ’ler bayrağı devralacak
"Bu hareket, siyasi muhalefeti toplumsal muhalefete dönüştürme çabasının yolunda atılmış çok önemli ve çok değerli bir adımdır. Köşeye sıkıştırılmış siyasi muhalefetle hiçbir yere varılamayacağı çok net ortaya çıktı.
"Adalet kavramını toplum sahiplendi"
"Adalet Yürüyüşü'nün toplumu ortaklaştırmasının temel sebeplerinden biri de adalet gibi önemli ve çok somut bir kavramı toplumun sahiplenmesi oldu.
"Öncelik OHAL'in kaldırılması"
“10 maddelik listesinin ilk talebi OHAL'in kaldırılmasıydı ve burada toplumsal muhalefet olarak önceliklerimizin ana hatlarını verdi. OHAL kaldırılmadan gerçek adalete ulaşmamız, bırakın hukuk devletini mevcut yasa kanun nezdinde de düzelmemiz mümkün değil.
"Birinci önceliğimiz mutlaka OHAL'in kaldırılması ve temel insan haklarına saygılı devlet talebinden geçiyor.
"Adım adım gitmek gerekiyor"
“O nedenle sivil toplum örgütleri, CHP'nin dün bıraktığı yerden bayrağı devralacaklar, onların güçsüz kaldığı yerde CHP ile ya da başka siyasi partilerle birlikte bu muhalefet sokağa yayılacak. Toplumsal muhalefet adım adım örgütlenecek. Çünkü siyasi muhalefeti bir şekilde toplumsal muhalefete dönüştürmekten başka yol yok.
"Bundan sonra toplumsal muhalefet devreye girmeden herhangi bir siyasi muhalif hareketin başarıya ulaşması mümkün değil. O nedenle işi çok karıştırmadan, on, yirmi maddelik talepler ortaya koymadan adım adım gitmek gerekiyor. Türkiye'de bu ortaklaşma oluştu diye düşünüyorum."
Birdal: Ortak bir koordinasyon oluşturulmalı
"Bu yürüyüş ve miting kapsayıcı, çoğaltıcı oldu ve önemli bir başlangıçtı. Sıra şimdi başlanılan bu işi sonuna kadar götürülmesidir. Sondan da hak, hukuk, adalet, emek anlaşılmalı ve eşit, özgür bir toplum inşası hedef alınmalıdır.
"Bir takım spekülatif karşı hareketler mutlaka olacaktır. Ancak buna aldırmadan, yapılan yürüyüşün toplumun beklentilerine, özlemlerine ve gereksinmelerine karşılık verici olmasıdır. Kimin ne dediği değil bundan sonra ne yapılacağı bilinmelidir.
"Moment yakalandı"
"Oluşan toplumsal muhalefet sistematize edilmeli ve programatik hedefe bağlı kılınmalı. Dünkü fotoğrafın bileşen iradesi bellidir. Onlarla ortak bir koordinasyon veya eşgüdüm kurulu oluşturulmalıdır.
"Kimin hangi partiden olduğu değil adalet, eşitlik, özgürlük ve demokrasi insanların etiketi olmalıdır. Bu da ideolojik hegemonyaya karşı bir hegemonya oluşturmak gerekir. Bugün yapılacak birçok şeyin olduğunu dün yapılan miting bize göstermiştir. Moment yakalanmıştır, tam zamanıdır ve bu yürüyüş sürdürülmelidir." (TP/BK)
ADALET YÜRÜYÜŞÜ'NÜN ARDINDAN ŞİMDİ NE YAPMALI?
HDP Filiz Kerestecioğlu: OHAL'in Kaldırılması İçin Mücadele Etmeliyiz
DİSK Arzu Çerkezoğlu: Bundan Sonra Siyaset Alanı Sokaktır
Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy: Biraraya Gelmek Şart
Lami Özgen: Önemli Olan Yurttaşların Ortaklaşmasını Sağlamak
Yan Yanayız Bir Aradayız Platformu'ndan Nesrin Nas ve Akın Birdal Yanıtladı
Kadınlar ve LGBTİ'ler Yanıtlıyor: Adalet Yürüyüşü'nün Ardından Şimdi Ne Yapmalı?