Yalova İl Yürütme Kurulu ve Kutlama Komitesinin düzenlediği şenlik kutlamaları dün (20 Mayıs) Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen kortejle başladı.
28 Mayıs'a kadar sürecek etkinliklerle çocukların okul öncesi eğitimle başarılı, özgüvenli, sosyal ve zihinsel becerilerinin gelişmesi amaçlanıyor.
Şenlik ve gerçekleşecek program hakkında bilgi veren İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Baki Yükseler tüm Yalovalıları etkinliklere davet etti.
Yükseler: Amaç yaygınlığı ve niteliği artırmak
Okul öncesi eğitimin çocuk gelişiminde çok önemli yer kapsadığını dile getiren Yükseler, "Ülkelerin gelişmişliği ve bizim ülkelerimizin gelişmiş ülkeler arasında yerini alabilmesinde en önemli etken eğitimdir. Eğitim sisteminin zeka ve kişilik gelişiminin yüzde 70'inin tamamlandığı 0-6 yaşları kapsayan güçlü ve yaygın bir okul öncesi eğitimle başlaması ülkelerin gelişmişliğiyle doğru orantılıdır" dedi.
Yükseler, etkinliklerle anne babaların ve toplumun dikkatini çekmeyi siyasi otoritelerin, sivil toplum örgütlerinin ve özel sektörün yatırımlara ve çalışmalara öncelik vermelerinin gerekliliğini vurgulamayı hedeflediklerini söyledi.
Okul öncesi eğitimin niteliğinin arttırılarak yaygınlaşmasına çalışacaklarını ifade eden Yükseler, "Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak daha çok anaokulu, daha çok kitap, daha çok oyuncak daha nitelikli ve güncel eğitim araçları ile donatılacak derslikleri çoğaltmak gayreti içindeyiz" dedi.
Çelik: Okul öncesi eğitimin eksikliğini sonradan gidermek imkansız
İl Yürütme Kurulu ve Kutlama Komitesi Başkanı ve Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu Müdürü Canan Çelik de, okul öncesi dönemde çocukların içinde bulundukları ortam ve yaşadıkları deneyimlerin tüm hayatlarını etkilediğini, bu nedenle bu dönemde çocuğun gelişimini destekleyen bir ortamda bulunması gerektiğini ifade etti.
"0 - 6 yaş arasındaki eğitimin eksikliğinin sonradan giderilmesinin neredeyse imkansız olduğu göz önünde bulundurulduğunda çocuklarımızın okul öncesi eğitim temellerini oluşturmadaki önemi ortaya çıkıyor" diyen Çelik şöyle devam etti:
"Okul öncesi dönemde çocuklar her şeyleri ile bir yetişkine bağlı, tümüyle edilgen bir durumdan çıkıp bağımsız ihtiyaçlarını büyük oranda karşılayabilen, kendine güvenen, düşünen düşündüğünü ifade edebilen, merak edip araştıran insanlarla iyi iletişim kurabilen, paylaşmayı bilen bireyler haline gelebilirler.
Bunu sağlamak çocuğumuz ve geleceği arasında okul öncesi eğitim köprüsünü kurmak anne babaların en önemli sorumluluğu olmalıdır. O halde gelin güzel yarınlara hep beraber hazırlayalım. Çocuğumuzun seven, üreten ve paylaşan bir birey olmasını istiyorsak, okul öncesi eğitim ve okul öncesi eğitim kurumlarından yararlanmasını sağlayalım." (CPS/KÖ)