Bireysel silahsızlanma konusunda toplumsal duyarlılığı ve bilinci güçlendirmek için Umut Vakfı'nın düzenlediği 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü'ndeki "Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü"nden sonra 17. Bireysel Silahsızlanma Günü Ödül Töreni yapıldı.
Dedeman İstanbul Oteli'nde yapılan gecede, Umut Vakfı Ödülleri'nin üç esere verilmesi gerekiyordu ancak 25 katılımcının 8 eseri arasından yapılan değerlendirme sonucunda üçüncülük ödülünü almaya layık eser bulunamadığı için yalnızca iki eser ödül aldı.
Ödüller, "Ayrımcılığın ortadan kaldırılması ilkesi ve ayrımcılığın gerçek ya da potansiyel çatışmaya yol açabilecek özelliklerine dikkati çekmek, şiddet, nefret söylemi, ırkçılık, öfke, suç korkusu, korkunun önlenmesi, medyanın ve kültür endüstrisinin rolü, silah ve bireysel silahsızlanma konularında toplumsal yaşamın disiplinler arası bir yaklaşım ile incelenmesine ve çözüm önerilerinin sunulmasına aracılık eden" eserlere verildi.
Bu yıl, "Ayrımcılığın Önlenmesi ve Yurttaşlık Bilinci" Bilimsel Araştırma ve İnceleme dalında düzenlenen yarışmada, birincilik ödülünü Fulya S. Giray, "Suç İşlemiş Ve İşlememiş Ergenlerin Adil Dünya İnancı Ve Bağışlayıcılık Tutumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi" adlı eseriyle aldı.
İkincilik ödülü ise, Doç. Dr. İrfan Kalaycı'nın "Türkiye Ve Dünya Bağlamında Bireysel Silah(lanma) Sorunu" eserine verildi.
Ayrıca ''havaya ateş açma eylemlerine karşı aldıkları önlemler ve çocukları oyuncak silahlardan arındırmak için yürüttükleri projeler ile Bireysel Silahsızlanmaya verdikleri destek'' nedeniyle Muğla Emniyet Müdürü Kadir Ay, Gaziantep Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz, Zonguldak Emniyet Müdür Yardımcısı Selçuk Aydın, Kocaeli Kartepe Emniyet Müdürü Yüksel Toprak ve Sakarya Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı plaketle ödüllendirildi.
Umut Vakfı Başkanı Nazire Dedeman Çağatay'ın açılış konuşmasını yaptığı ödül töreninde yarışmanın seçici kurul üyeleri şöyleydi: Dr. Erdal Atabek (Doktor, Yazar), Ragıp Duran (Gazeteci), Prof.Dr. Yasemin İnceoğlu (Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi), Prof.Dr. Nilüfer Narlı (Sosyolog, Bahçeşehir Üniv. Öğretim Üyesi), Doç.Dr. Bülent Şam (Adli Tıp Uzmanı), Prof. Dr. Timur Demirbaş (Hukukçu, Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi), Prof. Dr. Durmuş Tezcan (Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Öğretim Üyesi), Prof. Dr. İsmail Tufan (Gerontolog, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi) Dr. Ayhan Akcan (Psikiyatr, Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi) Av. Fikret İlkiz (Umut Vakfı Mütevellisi ve Yönetim Kurulu Üyesi), ve Nazire Dedeman Çağatay (Umut Vakfı Kurucu Başkanı) (IC)