Sabah saat 10.00'da Yalçınbayır'la görüşmede "2002 sonuna kadar KSSGM'nin (Kadının Sorunları ve Statüsü Genel Müdürlüğü) Başbakanlığa bağlanarak teşkilat yasasının güçlendirilerek çıkarılması, Medeni Yasa yürürlük maddesinin yılbaşına kadar tüm evlilikleri kapsayacak şekilde değiştirilmesi ve 2003 bütçesinde krizin iyice yoksullaştırdığı kadınlar, özellikle de şiddet mağduru kadınlar için kaynak ayrılmasının gereği iletildi.
Yalçınbayır: Lojmanlar STK'lara
"Ben Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) kızlar grubundayım" diyen Yalçınbayır, iletilen bütün taleplerin yanında olduğunu belirtti. KSSGM'nin kendi bakanlığına bağlanacağını ve kadrolarının kadın örgütlerinin önerileri doğrultusunda oluşturulacağını, sivil toplum örgütlerinin rahat çalışabilmesi için Meclis'te insan hakları ve kadın hakları için iki oda ayıracağını ve milletvekili lojmanlarının sivil toplum örgütlerine ayrılacağını söyledi.
Kadınlar için olumlu ayrımcılık ilkesinin Anayasa'ya aykırı olmadığını söyleyen Yalçınbayır, uygulamaya geçirileceğini belirtti.
Canan Arıtman: Sözümüz var, söylemek için buradayız
KA-DER, Mor Çatı, Uçan Süpürge, Kadının İnsan Hakları, Kadın Dayanışma Vakfı temsilcilerinden oluşan grup, daha sonra AKP'li ve CHP'li kadın milletvekillerinden oluşan bir heyetle görüştüler.
Görüşmeye AKP'den Zeynep Alkan, Fatma Şahin, Zeynet Armağan, Nüket Hotay ile CHP'den Billur Tömerligil, Özden Çerçoğlu, Birgen Keleş ve Canan Arıtman katıldı.
KA-DER Ankara Şube Başkanı Meltem Ağduk, milletvekillerine de, Yalçınbayır'a ilettikleri talepleri ilettiklerini söyledi: "Birgen Keleş dışında tüm milletvekillerinin yaklaşımı çok olumluydu. Özellikle Canan Arıtman, 'bizim sözümüz var onun için Meclis'teyiz ve sözümüzü söyleyeceğiz' dedi."
"Kadın kimliği, parti kimliğinden önemli"
Meltem Ağduk, Birgen Keleş'in hem kendilerine hem de AKP'li milletvekillerine dışlayıcı davrandığını söyleyerek "Ama diğer milletvekilleri birlikte çalışmanın önemini vurguladılar, hatta kadın kimliğinin parti kimliğinden önemli olduğunu ve kadın örgütleriyle kadın milletvekillerinin periyodik olarak toplanmasının gerektiğini söyleyenler oldu," dedi.
Deniz Baykal: "Biz kendimiz yaparız"
Kadın milletvekillerinden sonra CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'la görüşen kadın grubu, son görüşmelerinde ilk iki görüşmedeki olumlu yaklaşımı görmediklerini belirttiler. Meltem Ağduk, "Ben Baykal'la görüşmede yoktum. Ancak arkadaşlarımızın aktardıklarından umduğumuz bir görüşmenin gerçekleşmediğini söyleyebilirim. Baykal, "Biz biliriz, biz yaparız, size ihtiyacımız yok," havasında bir görüşme yapmış," dedi.
Eşitlik İzleme Komitesi
Tüm görüşmelerde, 5. Kadın Sığınakları Kurultayı'nda kadın-erkek eşitliği yolunda vaat edilen ve atılan adımları açısından hükümeti ve TBMM'ni denetlemek üzere Eşitlik İzleme Komitesi kurulacağını söyleyen kadınlar, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'nin hayata geçirilmesi için 8 Mart 2003 tarihine kadar Kadın-Erkek Eşitliği İçin Ulusal Eylem Programı hazırlanmasını ve parlamentoda onaylanmasını istedi. (FK/BB)