Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İmar Barışı kapsamında 2018 yılında inşaatına başlanan ve faaliyetleri hala devam eden yapıların tespiti için özel bir ekip kurdu.
Ekip tarafından, Özel Çevre Koruma Bölgeleri (ÖÇK) ve doğal sit alanlarının bulunduğu 37 ilde, imar barışına aykırı yapılar belirlendi ve yılın ilk 9 ayında bin 164 denetim yapıldı.
Denetimler sonucu imar barışına aykırı olan 3 bin 956 yapı tespit edildi. Bu yapılardan 423'ü yıkılırken, bin 278'i için de suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.
Diğer yapıların yıkımı için de adli ve idari süreç başlatıldı.
En çok aykırı yapı Muğla, Nevşehir ve Trabzon’da
Çevre ve Şehir Bakanlığı'nın yaptığı denetimler sonucunda, imar barışına aykırı en fazla yapı Muğla'da tespit edildi. Bodrum, Milas, Yatağan, Kavaklıdere, Ula, Marmaris, Datça, Köyceğiz, Ortaca, Dalaman, Fethiye ve Seydikemer'de belirlenen yapılar etap etap yıkılacak.
Nevşehir ise ÖÇK ve sit alanlarında yapılan denetimlerde en çok imar barışına aykırı yapının tespit edildiği ikinci il oldu. Nevşehir merkezde 187, Ürgüp'te 115, Avanos'ta 53 ve Gülşehir'de bir kaçak yapı tespit edildi. Bu 356 yapıdan 147'si yıkıldı, kalan yapılar için yıkım işlemlerinin sürdüğü belirtildi.
Çaykara'da 120, Maçka'da 11, Tonya'da 34, Akçaabat'ta 3 ve Köprübaşı'nda 3 olmak üzere imar barışına aykırı en çok yapının yer aldığı üçüncü il ise Trabzon oldu.
Çanakkale ve İzmir de listede
Bu şehirlerin dışında Çanakkale'de 268, Rize'de 260, Edirne'de 202, İzmir'de 168, Mersin'de 178, Aydın'da 107 imar barışına aykırı yapı tespit edildi.
Buralarda devam eden yıkım işlemlerinin de en kısa sürede tamamlanacağı ifade edildi.
"İmar barışı" nedir?Kamuoyunda İmar Barışı olarak bilinen, konutlarda imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin düzenleme 6 Haziran 2018’de Resmi Gazete'de yayımlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” başlıklı tebliğ ile 13 milyon konutun imar ve iskan sorununun çözülmesi, vatandaşların devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedefleniyordu. İmar Barışı düzenlemesi kapsamında Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017'den önceki ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsıyordu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 31 Aralık 2018’de başvuru sürecini altı aylık süreyle ikinci kez uzatmış, 2019’un ortasında başvurular sona ermişti. |
(SO)
* Kaynak: AA