*Fotoğraf: AA
Birleşmiş Milletler (BM) Küresel Gıda Krizleri Raporu'na (GRFC) göre, 58 ülkede yaklaşık 258 milyon kişi kriz seviyelerinde veya daha kötü seviyelerde akut açlıkla karşı karşıya kaldı. Rapora göre, ayrıca yedi ülkedeki insanlar potansiyel açlıkla karşı karşıya kaldı.
BM'nin sitesinde yer alan açıklamada, acil gıda, beslenme ve geçim kaynağı yardımına ihtiyaç duyan insan sayısının çatışma, iklim değişikliği ve Covid-19 etkileri nedeniyle 2022'de üst üste dördüncü kez arttığı belirtildi. Açıklamada "Bu, raporun yedi yıllık tarihindeki en yüksek sayı, ancak büyümenin çoğu analiz edilen nüfustaki artışı yansıtmaktadır" denildi.
Vicdana sığmaz
Raporun önsözünde BM Genel Sekreteri António Guterres'in "Çeyrek milyardan fazla insan şu anda şiddetli açlık seviyeleriyle karşı karşıya ve bazıları açlığın eşiğinde. Bu vicdana sığmaz" sözleri yer aldı.
Kriz veya daha kötü seviyelerdeki insanların yüzde 40'ından fazlası Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Nijerya'nın bazı bölgeleri ve Yemen'de ikamet ettiği açıklandı.
Genç hayatlar tehdit altında
Rapora göre, yaklaşık yüzde 60'ı Somali'de olmak üzere yedi ülkedeki insanlar, geçen yıl bir noktada açlık ve yoksullukla karşı karşıya kaldı. Diğer ülkeler ise Afganistan, Burkina Faso, Nijerya, Güney Sudan, Yemen ve ilk kez Haiti oldu.
Paradigma değişikliği çağrısı
Raporda, uluslararası topluma gıda krizlerinin ortaya çıktıklarında etkilerine yanıt vermek yerine temel nedenlerini ele almaya yönelik bir paradigma değişikliği çağrısında bulunduğu belirtildi.
Açıklamanın devamında, "Bu, uluslararası kuruluşlar, hükümetler, özel sektör, bölgesel kuruluşlar, sivil toplum ve topluluklar tarafından yenilikçi yaklaşımlar ve daha fazla koordinasyon gerektirecektir" denildi.
(NT)