Devrimci Halk Kurtuluş Partisi Cephesi (DHKP/C) lideri Dursun Karataş’ın Hollanda’da hayatını kaybetmesi ile ilgili açıklama yapan Halkın Hukuk Bürosu (HHB) avukatları ölüm haberini doğruladı.
Karataş’ın kardeşi Reşat Karataş’ın da katıldığı açıklamada konuşan Karataş’ın avukatlarından Taylan Tanay “Ailesi cenazeyi İstanbul’da defnetmek istiyor” dedi.
Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) toplantı salonunda yapılan açıklamada Tanay şöyle konuştu:
“Hollanda’da bulunan avukat arkadaşımızın verdiği bilgiye göre 38 yıldır siyasi mücadele yürüten Karataş 11 Ağustos’ta saat 05.00 sularında Hollanda’da yaşamını yitirdi. Yaklaşık 10 yıldır kanser tedavisi gören Karataş’ın yıllardır hakkında çıkan ölüm ve tutuklama haberleri nedeniyle bu haberi ilk ağızdan biz duyurmak istedik.”
Ailesi cenazeyi İstanbul'da defnetmek istiyor
Karataş’ın ailesinin cenazeyi İstanbul’da defnetmek istediklerini belirten Tanay bu bilgi kesinleştiğinde kamuoyunu bilgilendireceklerini söyledi.
“Defin konusunda yasal prosedürler var. Bu süreci tıkamamak için resmi bir açıklama yapamıyoruz.”
Tanay cenazenin "Türkiye’ye getirilmesinin önünde yasal bir engel var mı?" sorusu üzerine şunları söyledi:
“Türkiye’de herhangi bir yerde bir uluslararası ya da ulusal hiçbir mahkemenin verdiği ‘terörist’ kararı bulunmamaktadır. Atıl siyasal iktidarların söylemlerini destekleyen bir karar yok. Vatandaşlık hakkı bakidir. Bizce defin konusunda bir sorun yok. Ancak bu işlemlerin engellenmesi olası.”
Cenaze ile ilgili Emniyetten ve Valilikten kendilerine henüz kimsenin ulaşmadığını belirten Tanay “Hollanda ve Türkiye arasında herhangi bir bürokratik iletişimin olup olmadığını bilmiyoruz” dedi.
Karataş hakkında basında çıkan haberlerin hiçbirinin hukuki ve maddi bir dayanağının ve gerçekliğinin olmadığını ifade eden Tanay cenaze işlemleriyle ilgili gelişmeleri basın ve kamuoyuyla paylaşacaklarını duyurdu.
Türkiye'nin iadesini istediği Karataş, Belçika'daki Anvers Mahkemesi'nin şubattaki kararıyla beraat etmişti. Mahkeme yargılamada örgütün Belçika dışındaki eylemlerini dikkate almamıştı.
Ankara 9. İdare Mahkemesi'yse aynı ay Devrimci Sol ana davasının 27 yıl sürmesi ve sonuçlanmaması nedeniyle Karataş'a tazminat ödenmesine karar vermişti.
Dev-Sol lideriyken 12 Eylül darbesinden sonra hapsedilen Karataş, 1989'da Bayrampaşa Cezaevi'nden kaçmış, birçok Avrupa ülkesinde yaşamıştı. Dev-Sol 1994'te kendini DHKP-C olarak sürdürme kararını almıştı.(BÇ/EZÖ)
* Fotoğraflar Ruşen Fırat Güllüoğlu