Fotoğraf: Şalom
Bu yıl Hanuka’nın birinci mumu bu akşam yakılıyor.
Hanuka Bayramı bu yıl 10 Aralık – 18 Aralık 2018 tarihleri arasında sekiz gün ve sekiz gece boyunca devam edecek.
İbrani takvimine göre Hanuka Bayramı, Kislev ayının 25'inde yani bu gece yakılacak ilk mumla başlayıp sekiz gün ve sekiz gece boyunca devam eder.
Hanuka sözcüğü İbranice "adanma, ithaf etmek" anlamlarına gelir. Ayrıca "Işık Bayramı" ya da "Yeniden Adanma Bayramı" olarak da anılır.
Hahambaşı: Yakacağımız mumlar bizi aydınlığa ulaştıracak
Şalom’un aktardığına göre Hahambaşı Rav İsak Haleva, Hanuka nedeniyle şu mesajı paylaştı:
“Bu yıl ilk mumunu 10 Aralık Perşembe akşamı yakacağımız ‘hanukiya’ sekiz günlük Hanuka Bayramı süresince birer artırarak yakacağımız mumlarıyla bizleri her gün biraz daha ziyade aydınlığa ulaştıracak, halen yaşamakta olduğumuz olumsuz koşullara karşın içlerimizdeki umut ve geleceğe güven duygularımızı yeşertecek, direncimizi güçlendirecektir. Tarihi anlamı itibariyle de olumsuzluğa direncin, özgüvenin ve nihayet başarının bayramı olan ‘Hanuka’ vesilesiyle hepinizi samimi duygularla kutluyor, sizleri kutsal Tora’mızın tüm dualarıyla bereketlendiriyorum.”
“Bu yıl toplu tören yok”
500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Müdürü Nisya İşman Allovi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl 10 Aralık'ta başlayan Hanuka Bayramı kapsamında salgın nedeniyle fiziki olarak toplu tören yapılamayacağını belirtti.
Müzenin @jewishmuseumofturkey instagram hesabı üzerinden 3 farklı canlı program yapılacağını aktaran Allovi, şu bilgileri verdi:
"11 Aralık 16.00'da düzenlenecek ilk programda Luna Bildirici ile 'Hanuka'nın mucizesine tanıklık etmek' üzerine sohbet edilecek. İkinci program 13 Aralık 16.00'da Reysi Kamhi Mitrani tarafından çocuklar için kağıt rulolardan mum yapma atölyesi olacak. Son olarak da 15 Aralık'ta Beril Alçeh Yeruham, 17.30'da 'Quiling' kağıt kıvırma sanatı ile Hanuka (dokuz kollu şamdan) yapma atölyesi düzenleyecek."
“Işığın karanlığa karşı zaferi”
Şalom gazetesi'nde Nazlı Doenyas bayramı şöyle tanımlıyor:
"Güçsüzlerin kuvvetlilere, sayıca az olanların çoğunluğa, dürüstlüğün kötülüğe, maneviyatın maddiyata, ışığın karanlığa karşı zaferini simgeleyen Hag Aorim-Işıklar Bayramı Hanuka, Tanah‘ta (Tora-Peygamberler Kitapları-Yazıtlar) yer almayan, sadece Talmud’da dolaylı olarak bahsi geçen ve daha sonraları hahamlar tarafından uygulamaya konulan neşeli bayramlarımızdandır."
Neden 8 mum?
Bu bayram, Suriye-Yunan Kralı Antiohus ve ordularının, Makabiler tarafından bozguna uğratılıp, II. Bet-Amikdaş'ın putperestlerden kurtarılmasını ve tekrar Tanrı'ya adanmasını simgeler.
Bet-Amikdaş putlardan ve simgelerden temizlendikten sonra, Tapınak'taki Ebedi Işık'ı yakmak için sadece bir küçük kapta kutsiyeti bozulmamış yağ buldu. Bu yağ, Menora'yı yalnızca bir gün boyunca yakmaya yetecek miktardaydı.
Mucize eseri, o küçük kap yağ, tam sekiz gün boyunca yanmaya devam etti ve Koen'ler o arada yeni kutsal yağ hazırlayabildiler. 25 Kislev'den başlayarak, sekiz gece boyunca, her gece bir mum artırarak Hanuka mumları yakılır ve bu mucize tekrar yaşatılarak evler Işık'la doldurulur. Mumlar, Hanukiya'ya, (yakana göre) sağdan sola doğru dizilir, yakarken soldan sağa doğru yakılır.
|
(EKN)