"Herkes Yahudileri ve kültürlerini çok merak ediyor ama maalesef kimse bizi tanımıyor. Çok azız ve 70 milyona kendimizi ve zenginliklerimizi anlatmak istiyoruz"
Türk Musevi Cemaati sözcüsü Deniz Baler Saporta böyle anlatıyor.
Yahudilerin kültürel ve tarihi mirasını tanıtma amacıyla düzenlenen 7 Ekim'deki Yahudi Kültürü Avrupa Günü, yüz yıllardır Türkiye'de yaşayan ancak şu anda nüfusu 20 bin olan Yahudileri tanımak için iyi bir fırsat.
Yahudi Kültürü Avrupa Günü, 30 Avrupa ülkesinde 13 yıldır, Türkiye'de ise altı yıldır düzenleniyor.
Bu yıl "mizah" temasıyla düzenlenen günde, Yahudilerin yoğun olarak yaşadığı Balat ve Galata bölgesinde çeşitli etkinlikler düzenlenecek.
Etkinlikleri tanıtmak için Yahudi Kültür Günü'nde fotoğraf sergisi olan İzzet Keribar, resim ve heykel sergisi açan Suzy Hug Levy, piyano konseri verecek Renan Koen ve mizah ile ilgili sunum yapacak Avi Albohayre de basın toplantısına katıldı.
Temsili Bar Mitzvah
Peki programda neler var?
Neva Şalom Sinagogu'nda temsili "Bar Mitzvah" yapılacak. İbranicede "Bar" oğlan, "Mitzvah" uyulması gereken kurallar anlamına geliyor. Bu gün, Yahudi kültüründe 13 yaşındaki erkek çocuğunun "erkeklik" çağına geldiğini temsil ediyor. 13 yaşına gelen erkek çocuğu artık kendi yaşamından ve yaptıklarının sonuçlarından sorumlu olmaya başlar ve Yahudi toplumun bir üyesi olur.
Mevlevilerle hahamları birleştiren Maftirim
Programda dört ayrı konser var; Renan Koen Trio, Maftirim Korosu, Buket Bahar- Jerfi Aji ve Ayhan Sicimoğlu- Latin All Stars.
Maftirim müziğin hikayesi 1492'de İspanya'dan göç eden Yahudilerin Edirne'ye yerleşmesiyle başlıyor.
İzmir, İstanbul, Bursa ve Edirne'ye yerleşen Yahudi bestekarlar klasik Türk müziği ve tasavvuf müziğiyle tanıştı. 16. yy'da Osmanlı musikisinin makamlarına uygun olarak İbrani tasavvuf ilahileri ile maftirimin temellerini attılar. 18.yy'da da Edirne Maftirim Korosu kuruldu ve hahamlarla Edirne dervişleri yeni maftirim eserleri besteledi.
Bu yüzden Türkiye'deki Yahudilerin ilahileri dünyadakilerden farklı tınılara sahip.
Sefarad yemekleri
Barınyurt Matan Baseter Huzurevi'nde saat 11:30'da Sefarad yemeklerinin nasıl yapılacağı öğrenilecek ardından da bu yemekler tadılacak. Matsa Fırını'nda İzmir Sefarad Düğünü Belgeseli izlenecek. Türkiye'de 1500 Yahudi İzmir'de yaşıyor ve 12 sinagog var.
Yahudi Kültür Günü'nde Fest Travel, sadece bu günde açılan kapalı sinagoglara bir gezi düzenleyecek. Gezi turuna katılmak için önceden kaydolmak gerekiyor. Bu yılın "Mizah" temasıyla ilgili panellerin yanında Judith Liberman, "Yahudi Masalları"nı anlatacak.
Programa ulaşmak için tıklayınız. (NV)