Yahudilerin kültürel ve tarihi mirasını tanıtma amacıyla 26 Ekim'de Yahudi Kültürü Avrupa Günü İstanbul'da kutlanacak.
Yahudi Kültürü Avrupa Günü, 30 Avrupa ülkesinde ve 2001'den beri Türkiye'de kutlanıyor.
Bu yılki kutlamalar saat 10’da İstinye Park’ta tüm gün açık kalacak Türkiye Yahudilerinin yaşamından kesitler sunan sergiyle başlayacak. Saat 12.30-13.30 saatleri arasında Ayşe Kulin, Mario Levi, Bensiyon Pinto ve Zülfü Livaneli, kitaplarını imzalayacaklar.
Bu yılki kutlamada Neve Şalom Sinagogu'nda saat 16.00 - 17.00 Temsili Düğün Töreni yapılacak.
Ortaköy Kültür Merkezi’nde Habib Gerez’in resim sergisi, 500. Yıl Vakfı Müzesi’nde Naim Güleryüz’ün "Mesleklerinde İlk Türk Yahudi Kadınları" ve Neve Şalom Sinagogu’nda Alberto Modiano’nun "Zaman ve Mekân İçinde Yahudilik" isimli sergileri gezilebilecek.
Türkiyeli Yahudiler kim?
Yahudilerin Anadolu'da varlıkları M.Ö. 4. yüzyıla kadar dayanır. Osmanlı döneminde, Anadolu'nun çeşitli yörelerinde yaşayan Yahudi toplumu, 1492'de, İspanya'dan gelen büyük göç ile genişler. İspanya kökenli Yahudilere "Sefarad Yahudisi" denir.
O yıllarda İstanbul, İzmir ve Selanik gibi Osmanlı kentleri Sefarad Yahudiliğinin kültür odakları haline gelir. Genellikle dericilik, bakırcılık, tekstil-dokuma ve boyama gibi alanlarda uzmanlaşmış Yahudi zanaat sahipleri Osmanlı'da da yine bu alanlarda çalışırlar. İspanya'da daha önce devlet hizmetlerinde bulunmuş olanlar ise saray hizmetinde, özellikle dışişleri ve maliye alanlarında önemli görevler yüklenir; hatta sarayda hekimlerin birçoğu da Yahudi'dir.
Bugün Türkiye'de yaşayan Türk Yahudilerinin sayısı yaklaşık 20.000 kadardır. Türk Yahudilerinin ana dili Türkçe'dir. Bazıları, özel hayatlarında geleneksel Yahudi İspanyolcası (Ladino) dilini de konuşurlar. (NV)