Hükümetin pamuk üreticisinin sorunlarının çözümü doğrultusunda ivedilikle harekete geçmesi gerekiyor.
Ege bölgesinin toplam üretimi olan yaklaşık 721 bin ton kütlü pamuğun üçte ikisi yani, 480 bin ton pamuk yağışlar nedeniyle toplanamadı. Rekolte düştü. Toplanabilen pamukların da kalitesi bozuldu. Egeli üzüm üreticileri gibi pamuk üreticileri de zor durumda perişan ve çaresiz.
Hasat aynı zamana denk gelince
Bu yıl Güneydoğu Anadolu ve Çukurova'da pamuk geç ekildi. Bu bölgelerin hasadı Ege ile aynı döneme rastladı. Bu nedenle pamuk toplayıcı işçiler Ege'ye gelemedi. Gelebilecek durumda olanlar varsa bile, alınan erken seçim kararı nedeniyle kendi bölgelerinde oy kullanmak istediklerinden gelmek istemediler.
Pamuk bulamayan, yağışlar nedeniyle zor günler yaşayan pamuk üreticilerine bir de TARİŞ'in 39 baz kütlü pamuk için açıkladığı 800 bin liralık avans fiyatını Yeniden Yapılandırma Kurulu yüksek buldu.
IMF tarzı çalışan bu Kurullar TARİŞ'e "uyarı" yazısını hemen yazdı. Kurul; TARİŞ yönetimince belirlenen avans fiyatı olan 800 bin lirayı 600 bin liraya geri çekmezseniz: "ödediğiniz kıdem tazminatı tutarı olan 3 trilyon lirayı size ödemeyiz, borçlarınızı tahkim (tasfiye) etmeyiz" diye yazı yazdılar.
Girdiler 10 kat, taban fiyatı 3 kat
TARİŞ tarafından belirlenen 800 bin liralık avans fiyatı zaten üreticinin maliyetini karşılamıyor.
IMF politikaları sonucu 1999'da 30 bin lira olan 1 kilogram gübre fiyatı, 2002'de 300 bin liraya, 1999'da 120 bin lira olan 1 litre mazotun fiyatı 2002'de gelindiğinde 1 milyon 250 bin liraya yükseldi.
Tarım ürünü olan pamuğun fiyatı ise, 1999'da 205 bin liradan 2002'ye gelindiğinde 800 bin liraya çıkabildi. Yani IMF'nin dayattığı politikaları uygulayan hükümetler; 10 kat artan girdi fiyatları karşılığında pamuğun fiyatını 3 kat artırdılar.
Tarımı tahrip ettiler. Siz, çiftçileri tasfiye ediyorlar. Şimdi de, hiçbir şey olmamış gibi gelip sizden oy istiyorlar.
Hükümete düşen
Bu yıl üçüncü kez yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle pamuk üreticilerinin sorunlarının çözümü için 57. Hükümetin hemen yapması gerekenler şöyle:
* Çiftçilerin Tarım Kredi kooperatifleri (TKK), Ziraat Bankası (ZB) ve TARİŞ'e olan borçları faizsiz olarak ertelenmeli, ayrıca üretim devamlılığının sağlanması için üreticilere düşük faizli ek kredi desteği vermelidir.
* TARİŞ bu pamukları almazlık yapmamalı. Devlet TARİŞ'e bu konuda ekonomik destek vermelidir. Üreticiyi ortada, çaresiz eli böğründe bırakmamalı. Sahiplenmeli.
* Pamuk toplayıcısı işçilerin çalıştıkları bölgelerde oy kullanabilmeleri için gerekli yasal düzenlemeleri Hükümet yapmalıdır.
* Pamuk üreticilerinin zararının karşılanması için devlet 1 kilo kütlü pamuğa 35 sent pirim vermelidir. Pirim devlet tarafından karşılanmalı, bu yolla kayıt dışı ekonomi de kayıt altına alınmış olacağından, devlet yük altına girmeyecek, devlet de kazanmış olacaktır.
* Maliyeti oluşturan zirai girdilerin KDV oranları yüzde 1'e düşürülmelidir.
* Mevcut Tabii Afet Yasası üretici lehine tekrar düzenlenmelidir.
* TARİŞ, ÇUKOBİRLİK ve ANTBİRLİK'ten Yeniden Yapılandırma Kurulları hemen çıkarılmalıdır.
Seçim sonrası vaatler ve çözüm önerilerinin çözümsüzlük olduğunu pamuk üreticileri bilmektedir. Bu nedenle; 57. Hükümetin pamuk üreticilerinin yaşadığı doğal afet karşısındaki politikası, kimden yana olduğunu gösterecektir. (AA/NM)