Ediboğlu, "Başbakan, bu sahte rüyasından uyanacak ve halk için bu kabus bitecek. Çünkü, kendi ülkesine ve insanına güvenmeyen bir insanın o ülkenin Başbakanlığı'nda ısrar etmesi olanaklı değil" dedi.
"Sağlıktan elini eteğini çeken ilk Başbakan"
HTO Başkanı Ediboğlu ve Genel Sekreter Matkap, Türkiye'de ilk kez bir başbakanın devletin sağlık yatırımlarından çekileceğini açıkça söylediğine işaret edildi.
Ediboğlu ve Matkap, sağlık kentleri kurulması, uluslararası sermayenin sağlık yatırımları yapması şeklindeki düşüncelere sert tepkiyle karşı çıkarken "Çökertilmeye çalışılan ülkemizdeki sağlık kurumlarına, onurlarıyla oynanmak istenen meslektaşlarımıza sahip çıkmakta kararlıyız" dediler.
Sağlık sorunlarını yabancı yatırım çözmez
Ediboğlu, devletin üst düzey bir yöneticisinin tüm yurttaşlara eşit ve kolayca ulaşabilecekleri bir sağlık hizmetinin uygulanması için sağlığa fazla yatırım gerçekleştirme yükümlülüğü olmasına karşın bu görevini yerine getirmediği gibi sağlığa yapılacak yatırımlarda bütünüyle çekileceğini ifade etmesinin kendisini ve makamını inkar etmek olduğunu savundu.
"Sağlıkta dönüşüm projesi"nin mevcut durumla "Sağlıkta çöküş projesi"ne dönüştüğüne dikkat çeken Ediboğlu, Türkiye'nin sağlık sorunlarını ancak sağlık çalışanları ile hekimlerin çözebileceği görüşü dile getirdi.
"Yabancı doktor rakip değil, meslektaş"
Başbakan'ın kullandığı yabancı sözcüğünü dışlayıcı ve ötekileştirici bir sözcük olarak kullandığını 'düşmanlık' ve 'yıkıcı rekabet' duygularını ifade ettiğini söyleyen Ediboğlu şöyle dedi:
"Yurtdışındaki hekimler bizim rakibimiz değil, meslektaşlarımızdır. Ve o meslektaşlarımız bu denli sağlığı, hekim emeğini değersizleştiren böylesi bir anlayışa, ortama katkı sunmayacaklar, bizler de onların emeğinin sömürülmesine izin vermeyeceğiz."
Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Yönetim Kurulu 18 Şubat 2006 tarihinde toplanmış uygulamalara son vermek için duruma el koyma kararı vermişti. HTO sözcüleri de TTB'nin kararını hatırlatarak mücadele edeceklerini ifade ettiler. (EZÖ/EÖ)