* Fotoğraf: AA.
Konya'da, 6 Temmuz'da Dr. Ekrem Karakaya'nın görevi başında bir hasta yakını tarafından öldürülmesinin ardından 7-8 Temmuz tarihlerinde ülke genelinde iş bırakan hekimler, sağlıkta şiddet olaylarına dikkat çekti.
Dr. Karakaya'nın öldürülmesinin ardından sosyal medya hesabından açıklamalar yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerde "Kapı Güvenlik Sistemleri" ile şiddet vakalarını önlemek üzere, bakanlık olarak adım attıklarını söyledi.
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere 24 hastanede hayata geçen uygulamanın kısa süre içinde ülke geneline yayılacağını belirten Koca," Terörle verdiğimiz sınavı hep birlikte sağlıkta şiddet için de vereceğiz," dedi.
TIKLAYIN - TTB'den 10 acil talep
"Suç aletinin olmaması şiddeti engellemez"
Uygulamanın hakiki bir çözüm olup olmadığına dair ulaştığımız Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Yönetim Kurulu Üyesi Eylem Kaya Eroğlu, "X-ray cihazları bir nebze caydırıcılık sağlayacaktır ama sadece hastaneye suç aleti sokmayı engellemek, sağlıktaki şiddetin önüne geçemeyecektir. Çünkü sağlıktaki şiddetin daha temel nedenleri var," dedi.
Sağlıkta şiddetin katlanarak artmasının en önemli nedenlerinden birinin "eksik istihdam" olduğuna değinen Eroğlu:
"Hakkaniyetli ve eşit sağlık hizmetini her yere dağıtamazsanız, sağlık sistemini hasta merkezli hale getirirseniz, hastanelerin yükünü artırmanıza rağmen bir de yetersiz istihdamla sağlık sistemini yönetmek isterseniz bunun faturasını biz sağlık emekçileri öderiz.
"Her şey birbiriyle bağlantılı. Şiddet vakalarının en çok yaşandığı yer aciller. İnsanlar neden acile gitme ihtiyacı duyuyor? Çünkü muayene için gidecekleri yeterli doktor yok. En azından bir doktora görüneyim, diye ilk çare olarak acile gidiyorlar. Acildeki yeşil alanlar, poliklinik hizmeti veriyor artık. Böyle olunca hekimlerin iş yükleri artıyor ve verimli olamıyorlar. İvedilikle sağlık emekçilerinin sayısının artırılması gerekiyor."
"Beyaz Kod sistemi denetlenmiyor"
İş sağlığı ve güvenliği kanununun sadece kâğıt üzerinde kaldığını söyleyen Eroğlu son olarak ise "Biz Beyaz Kod'a başvuruyoruz ama Beyaz Kod'dan sonra denetlemelerin yapıldığına şahit olmuyoruz. Sadece hukuksal süreç başlıyor. Bu kadar. Oysa kamuda da özel sektörde de iş sağlığıyla ilgili her türlü riskin yöneticiler tarafından azaltılması gerekiyor," dedi.
TIKLAYIN - "Beyaz Kod"a başvuran sağlıkçı sayısı 101 bine yükseldi
(HD/TY)