Irak Dünya Mahkemesi (WTI) uluslararası heyeti KCK davası tutuklu sanıklarından çevirmen Ayşe Berktay'ın 2 Temmuz'da görülecek duruşmasını takip etmek ve Berktay'ı ziyaret etmek için Türkiye'ye geliyor.
Heyet Türkiye'de son üç yılda 8 bin kişinin "terörizmle mücadele" bahanesiyle tutuklandığının hatırlatıldığı bir basın açıklaması yayımladı.
"Türkiye'deki Kürt yurttaşların talep ettiği haklara destek verme amaçlı demokratik faaliyetleri yüzünden aktivistleri, akademisyenleri, gazetecileri, avukatları, öğrencileri, seçilmiş belediye başkanlarını, çevirmenleri ve yayıncıları 'KCK operasyonları' adıyla bilinen bir tutuklama dalgasıyla hedef haline getirdi" denilen açıklamada BDP'nin sayısız üye ve destekçisinin tutuklu yargılandığına dikkat çekildi.
"Türkiye için utanç kaynağı"
"Bizler kamuoyunun dikkatini saygın bir çevirmen, araştırmacı ve küresel barış ve adalet aktivisti olan Ayşe Berktay'a çekmek istiyoruz. Berktay 2011 Ekimindeki "KCK operasyonları"nda tutuklandığından beri İstanbul'daki Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu olarak yargılanmayı bekliyor. Dokuz aydır hapiste bulunan Ayşe Berktay, diğer tutuklularla birlikte 2 Temmuz-13 Temmuz tarihleri arasında Silivri'de yargılanacak."
"Bizler, WTI ağının katılımcıları olarak, şimdi de Berktay'ın yargılanmasını gözlemek amacıyla uluslararası bir heyet oluşturduk. Berktay 2003'te Irak Dünya Mahkemesi'nin kuruluşuna katkıda bulunmuştu ve 2005 Haziranında İstanbul'da düzenlenen nihai oturumu örgütleyen birkaç kişiden biriydi. Biz Ayşe Berktay'ın son derece dürüst ve onurlu bir insan olduğunu biliyoruz. O terörist değil, kendini barışa ve demokrasiye adamış bir idealisttir."
"İstanbul'a, Türk devletinin Kürt sorununu şiddet yoluyla çözmeye çalışmasına demokratik kanalları kullanarak karşı çıktıkları için terörist oldukları iddiasıyla hedef gösterilen Berktay ve diğerleriyle dayanışmamızı göstermek için dönüyoruz."
"KCK operasyonlarının aktivistler arasında korku yaratmak, kamusal muhalefeti susturmak ve yurttaşların keyfi olarak tutuklanmalarını normalleştirmek için kullanıldığının farkındayız. Barışçı aktivist ve aydınların kitlesel olarak tutuklanmaları, yargılanmadan uzun süre hapiste tutulmaları ve şimdiye kadar yapılan duruşmalar, 'Türk demokrasisi'nin zaman zaman Arap dünyası için bir model olarak selamlandığı bir dönemde, Türkiye için bir utanç kaynağıdır."
"Türk Hükümeti'nin Türkiye'deki Kürt yurttaşların talep ettiği hakları desteklemeye yönelik demokratik girişimleri bastırmaktan vazgeçmesini istiyoruz. Türk Hükümeti'nin terörle mücadele bahanesiyle aktivizmi suç haline getirmeyi bırakmasını istiyoruz. Ayşe Berktay'ın ve Türkiye'deki bütün siyasi mahkumların hemen salıverilmesini talep ediyoruz."
Irak Dünya Mahkemesi Ağı Uluslararası Heyeti
Birinci Grup (2-3-4 Temmuz):
Fabio Marcelli, İtalyan avukat, Uluslararası Demokrat Hukukçular Derneği; Demokrasi ve İnsan Haklarından Yana Avrupalı Hukukçular Derneği.
Maria Louisa Martin Abi, İspanyol avukat, Uluslararası Demokrat Hukukçular Derneği; Demokrat Hukukçular Derneği.
Lieven De Cauter, Belçikalı filozof, Leuven Üniversitesi'nde öğretim üyesi, Brussels Mahkemesi başkanı, Irak Dünya Mahkemesi kurucularından.
İkinci Grup (11-12-13 Temmuz):
Tony Simpson, Bertrand Russell Barış Vakfı'nın başkanı, The Spokesman dergisinin editörü
Paloma Valverde, ,İspanyol savaş karşıtı CEOSI örgütünün koordinatörü, IAON üyesi, Irak Dünya Mahkemesi (İspanya oturumları) kurucularından.
Pedro Rojo, İspanyol savaş karşıtı CEOSI örgütünün koordinatörü, IAON üyesi, Irak Dünya Mahkemesi (İspanya oturumları) kurucularından.
Ayça Çubukçu, London School of Economics and Political Science'da Insan Haklari Yar. Doçent'i, Irak Dünya Mahkemesi (New York oturumu) kurucularından.
Patrick Deboosere, siyaset bilimci, Brüksel Özgür Universite'de demografi dersleri veriyor, Brussels Mahkemesi ve Irak Dünya Mahkemesi kurucularından. (EKN)