Washington Post gazetesinin Yayın Kurulu imzalı “Suudi Arabistan'daki kadın aktivistler hapishanede kaldıkça iş ilişkilerinin normale dönmesi mümkün değil” başlıklı makalede, Kaşıkçı cinayetinin cezasız kaldığı ifade edildi.
Makalede, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın eylemleri “sorumsuzca” olarak nitelendi ve Riyad'daki yönetim tarzının değişmediği belirtildi.
"Rejim hiçbir şey yapmadı"
Suudi Arabistan ile ABD ve müttefikleri arasındaki ilişkilerin yeniden normale dönmesinin kolay olmadığı belirtilen makalede, Riyad'ın son dönemde özellikle büyük yatırım projeleriyle Batılı yatırımcıları ülkeye çekmeye çalıştığı ifade edildi:
“Buradaki amaç çok açık: Suudi Arabistan ile demokratik dünya arasındaki ticareti normal seyrine sokmak ve Prens tarafından kontrol edilen rejimde anlamlı bir değişim gerçekleştirmeden yatırımları çekmek. ABD, müttefikleri ve hatta Suudi Arabistan adına söylemek gerekirse bu strateji başarısızdır.”
Cemal Kaşıkçı cinayetinin sorumluluğunun bin Selman tarafından kabul edilmediğini hatırlatan Washington Post, “Kaşıkçı cinayeti gözetiminde gerçekleşen (Prens’in yardımcısı) Suud el-Kahtani aktif olmaya devam etti. Rejim Kaşıkçı cinayeti için hesap verebilirlik vadetti fakat sonrasında hiçbir şey yapmadı. Adı açıklanmayan 11 kişi yargılandı fakat Kaşıkçı'nın bedenini testere ile doğrayan adli tıpçı bu süreçten muaf tutuldu” değerlendirmesini yaptı.
“Trump tüm olanı biteni kabul etmeye hazır”
Birleşmiş Milletler (BM) Keyfi ve Yargısız İnfazlar Raportörü Agnes Callamard'ın İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğuna girmesinin reddedildiğine değinen makale, Riyad yönetiminin şeffaf olmadığını ifade etti.
Donald Trump yönetiminin “tüm bu olan biteni kabul etmeye hazır olduğu” ifade edilen makalede, “Prens’in Batı ile ilişkileri normalleştirmede başarılı olması, uzun vadede çok kötü sonuçlar doğuracaktır” yorumu yapıldı.
TIKLAYIN - Af Örgütü: Suudi Arabistan’da Gözaltındaki Aktivistler için Endişeliyiz
Makalede “Eğer Prens değişim konusunda ciddiyse önce ülkedeki birçok kadın aktivisti serbest bırakmakla işe başlaması gerekiyor” dendi.
Ne olmuştu?
2 Ekim'de gittiği Levent'teki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu binasına girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Washington Post yazarı Kaşıkçı’yla ilgili 20 Ekim’de yazılı açıklama yapan Suudi Arabistan Krallığı, gazetecinin konsoloslukta öldürüldüğünü kabul etmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaşıkçı’nın öldürülmesine dair 31 Ekim’de yaptığı basın açıklamasında şu bilgileri verdi:
“Cemal Kaşıkçı 2 Ekim 2018 tarihinde evlilik işlemleri için girdiği Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu'nda daha önceden yapılan planlama doğrultusunda Başkonsolosluk binasına girer girmez boğularak öldürülmüştür. “Kaşıkçı’nın cesedi, boğularak öldürülmesini müteakip yine önceden yapılan planlama doğrultusunda parçalanarak yok edilmiştir.”
ZAMAN ÇİZELGESİ - Gazeteci Cemal Kaşıkçı Cinayetinde Gün Gün Neler Yaşandı?
Kaşıkçı’nın cesedinin bulunması çalışmaları kapsamında Yalova’da kazı yapıldı ancak bir sonuca ulaşılmadı. (AS)