"Belki bu dönemin Napolyon'udur. Çünkü eşitsizliğe karşı küresel anlamda bir derdi var ve eğer bu belgeler doğruysa belki de yeni düzenin kahramanı olacak."
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinden Yard. Doç. Dr. Gülseren Adaklı, son olarak ABD'nin gizli diplomatik mesajlarını yayınlayan Wikileaks'ın kurucusu Julian Assange için böyle diyor.
Adaklı, açıklanan belgelerin farklı toplumlarda "kendi komplo teorilerini pekiştirmesi bakımından" etkili olduğunu, buna karşın bu bilgilere erişim olanağı bulamayanlara da ulaştırılmasıyla yeni bir sınıfsal düzenin kurulmasının mümkün olabileceğini düşünüyor.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Süheyl Batum'un "Bu belgelerdeki iddialar hükümetler devirir" açıklamasının ise çok gerçekçi olmadığını söyleyen Adaklı bianet'e "Yeni teknoloji üzerine inşa edilen sosyal medyanın, insanlar için büyük olanaklar yarattığını kabul ediyorum. Ancak bu 'teknolojik determinizm', herkesin eşit derecede bilgiye erişemediğini gizliyor" diye konuştu.
"İfade özgürlüğü o kadar baskı altında ki..."
Adaklı, 251 bini aşkın belgenin yayılması aşamasında "bu bilgileri yönlendiren güçlere de" dikkat çekiyor:
* Bu kadar çok veri akışının olduğu bir ortamda, bu verileri yönlendirmeye çalışan iktidar güç odaklarının da var olduğunu biliyoruz. Haber kaynakları açısından baktığımızda karşımıza yine dev medya ve iletişim şirketleri çıkıyor. Esas gündemi belirleyen yine New York Times oluyor, bir blog şirketi değil...
* Söz söyleme özgürlüğü o kadar baskı altında ki kişiler, bu tür yeni sosyal alanlara yönelmek durumunda kaldı. Bilgi üretimi tekelleştiği için bu tip gelişimler siyasi bir girişim olarak yeni alanlar açıyor.
* Wikileaks'in bu belgelerin daha çok kişiye ulaşması için izlediği stratejiye hayran kalmamak mümkün değil. Ama gücün yer değiştirmesinden öte bu belgelerin fiziksel olarak toplumda bir değişikliğe yol açarak, dünyadaki her insanın erişimine açık, doğru bilgiyi ulaştıracak bir sosyal ağın yaratılıp yaratılamayacağı daha önemli bir konu.
* Mesela bu belgeler, Türkiye halkına nasıl ulaşacak? Medyadaki iletişim süreçlerindeki en önemli şeylerden biri dağıtım ve erişim. Eğer siz insanlara doğru, anlamlı yorumlanmış bilgileri ulaştırırsanız toplumsal, sınıfsal bir güç doğabilir. Ezilenlere destek olacak bir bilgi ağı oluşturulur ve doğru, açık bilgi herkesin erişimine açık hale getirilirse o zaman Wikileaks'in fiziksel olarak toplumlarda bir değişiklik yaratacağını söyleyebiliriz. (BT/EÜ)