Wikileaks'in açıkladığı belgeler, Türkiye, Almanya, Hollanda ve Belçika'da Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) taktik nükleer silahlarının bulunduğunu doğruladı.
ABD'nin Berlin Büyükelçiliği'ne ait 12 Kasım 2009 tarihli belgede ABD'nin Almanya Büyükelçisi Philip D. Murphy, ABD Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Philip Gordon ile Almanya'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Christoph Heusgen'in görüşme kaydı yer alıyor.
Belgede, Almanya'da hükümet anlaşmasında yer alan, tüm nükleer silahların kaldırılması planıyla ilgili konuşmalar bulunuyor.
Merkel sıcak bakmıyor, Westerwelle ısrarcı
Heusgen, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in bu plana sıcak bakmadığını ancak Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin bu konuda ısrarcı olduğunu söylüyor.
Gordon, Alman koalisyon hükümetinin ülkedeki nükleer silahların geri çekilmesi taahüdünü yerine getirip getirmeyeceğini sorduğunda Heusgen, "Rusya'nın elinde binlercesi varken, '20' diye andığımız Almanya'daki taktik nükleer silahları tek taraflı çekmek anlamlı değil. İki taraf da bunu yapmalı" diyor.
Gordon, bu teklifin olası sonuçlarının iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledikten sonra, şu ifadeleri kullanıyor:
"Almanya ile birlikte Belçika ve Hollanda'dan da bu nükleer silahların çekilmesi halinde Türkiye'nin kendi nükleer silah stokunu elde tutması da siyaseten çok zor hale gelebilir."
NATO'dan kınama
Bu dört ülkede ABD'nin nükleer silahları bulunduğu yönündeki söylentilerin doğrulanması anlamına gelen belgeye dün NATO'dan sert bir tepki geldi. NATO Sözcüsü Oana Lungescu, bu belgenin sızdırılmasının "yasa dışı ve tehlikeli" olduğunu söyledi. (BB)
* Bu haberi Hürriyet ve Milliyet gazeteleri ile gazetelerin internet sitelerinden derledik.