Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü öncesinde yaptığı açıklamada kalkınmakta olan ülkelerde ruh sağlığı sorunu yaşayanların yüzde 75'inin hiçbir tedavi ya da bakım hizmeti alamadığını söyledi.
Ruh Sağlığı Açığını Kapatma Programı başlıklı bir çalışma başlatan örgüt, gerekli hizmetlere erişimin artması için hükümetlere ve bağışçılara yardımlarını artırma çağrısında bulundu.
Örneğin Afrika'da 10 epilepsi hastasından dokuzu basit ve kişi başına yılda 5 dolardan az tutacak ilaçlara erişemiyor.
WHO, yeterli tedavi ve bakım hizmetleriyle on milyonlarca kişinin depresyon, şizofreni, epilepsi gibi hastalıklar için tedavi edilebileceğini; böylece kısıtlı kaynaklara rağmen sağlıklı bir hayat sürebileceğini vurguladı.
Örgütün yöneticisi Dr. Margaret Chan, "Hükümetler ruh sağlığını birincil sağlık hizmetlerinin ana parçalarından biri olarak görmeli. Politika ve uygulamaların değişmesi lazım" dedi.
Birçok ülkede sağlık bütçelerinin yüzde 2'den azı ruh sağlığına ayrılıyor. Şizofreni hastalarının üçte biri, depresyon hastalarının yarısı ve alkole bağımlılığına bağlı hastalıklardan muzdarip olanların dörtte üçü basit tedavilere erişemiyor.
Dünya çapında 40 saniyede bir kişi intihar ediyor ve bu genç yetişkinlerin ana ölüm sebeplerinden biri. Oysa intihar önlenebilir bir durum.
WHO, ruh sağlığı sorunları yaşayan insanların istismar edildiğini ve yok sayıldığını söylüyor.
"Bu insanların sosyal ve ekonomik hayata katılımlarının engellenmemesi; insan haklarının ihlal edilmemesini sağlamak zorundayız."(EÜ)