*Fotoğraf: AA (Arşiv).
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO), 200'den fazla bilim insanının koronavirüsün hava yoluyla bulaştığına dair kanıtları içeren mektuplarını incelemeye maşladı.
Söz konusu bilim insanları örgütten hazırladıkları raporu gündemlerine almayı istemişlerdi.
Şimdiye kadar bilinmiyor muydu?
Sağlık örgütü, yeni tip koronavirüsle enfekte olan kişinin burun ve ağızdan çıkan küçük damlacıklarla bulaşabildiğini kabul ediyor.
Ancak bu damlacıkların hızla yere indiği görüşünü savunuyor.
Ancak DSÖ'ye gönderilen ve Pazartesi günü Klinik Bulaşıcı Hastalıklar Dergisi'nde yayınlanan mektuba göre 32 ülkeden 239 bilimadamı havada uçan parçacıkların soluma yoluyla bulaşabildiğini gösteren deliller ortaya koymuştu.
DSÖ sözcüsü Tarık Jasarevic, ''Makaleden haberdarız ve içeriğini teknik uzmanlarımızla inceliyoruz'' açıklaması yaptı.
Mesafe tavsiyesi değişir mi?
Koronavirüsünün öksürük ve hapşırıkla bulaşan büyük damlacıkların dışında hava yoluyla seyahat eden küçük damlacıklar aracılığıyla ne derece bulaşıcı olabileceği belli değil.
1 metre fiziksel mesafe tavsiyesinin değişebileceği düşünülüyor.
Minnesota Üniversitesi'nden Michael Osterholm'a göre örgüt gribin de hava yoluyla bulaştığı hipotezini inandırıcı verilerin varlığına rağmen kabul etmek istemiyor ve koronavirüsüyle ilgili ortaya konulan bu yöndeki delilleri de bu tartışma kapsamında değerlendiriyor.
Nisan başında yayınlanan araştırmaya göre SARS-CoV-2 olarak da adlandırılan virüsün havada da asılı kalıyor, yani sadece enfekte kişiden öksürme ya da hapşırma yoluyla havaya saçılan partiküller aracılığıyla değil.
Araştırmalar ne diyordu?
Nebraska Üniversitesi Tıp Merkezi'nin Nisan tarihli araştırmasına göre "SARS-CoV-2'li hastaların bakım gördüğü izolasyon odalarındaki hava ve yüzey örneklerinde virüs içeren RNA'nın yaygın olduğu" görülmüştü.
Araştırma, hastalardan altı metreden daha uzak olan hava toplayıcıları bile, mevcut sosyal uzaklaşma kılavuzlarının hastalığın yayılmasını önlemek için yeterli olup olmadığı bilinmiyordu.
(PT)