Prof. Dr. Osman Coşkunoğlu, ABD ve AB'de Dubai'deki Dünya Uluslararası Telekomünikasyon Toplantısı'na (WCIT) ilişkin kamuoyunda geniş tartışmalar olurken Türkiye'de bunların hiçbirinin olmadığını, konunun tartışılmadığını, kamuoyundan neredeyse gizlendiğini söyledi. Coşkunoğlu bu açıklamayı, 3-14 Aralık tarihleri arasında yapılan WCİT toplantısına yönelik eleştirelere 21 Aralık'ta yanıt veren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) açıklaması dolayısıyla yaptı.
BTK katılımcı listesine uzmanları ve sivil toplum örgütlerini katmaması ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin Düzenleme Önergesi'ne karşı tutumu konularında eleştirilmişti.
BTK: İçerikle ilgili boyuta değinilmedi
BTK, açıklamasında, konferansa ilişkin çalışmalara 2012 yılında başladıklarını, kamuoyuna ilişkin görüşlerin alınması için 2011 ve 2012 yıllarında kurumun web sitesi üzerinden duyuru yaptıklarını ve konuya ilişkin sektör ile çok sayıda toplantı yaptıklarını belirtti.
BTK'nin Dubai'deki iki haftalık toplantının sonuç bildirgesi Uluslararası Telekomünikasyon Düzenlemesi'ne (ITR) ilişkin basın açıklaması özetle şöyle:
* Anlaşmanın amaç ve kapsam maddesine, "ITR'ın telekomünikasyonun içerikle ilgili boyutuna" değinmediği hususu eklenmiştir.
* Uluslararası dolaşımda; "hizmet sağlayıcıların ücretlendirme bilgilerini" ücretsiz, şeffaf, güncel ve doğru olarak son kullanıcılara sağlaması yönünde çaba göstermesi taahhüt altına alınmıştır.
* Üye devletlerin "istenmeyen toplu elektronik haberleşmenin önlenmesi ve etkilerinin en aza indirilmesi" yönünde çaba harcamaları ve üye devletlerin bu konuda işbirliğine önem vermeleri kararlaştırılmıştır.
BTK düzenlemenin 2015 yılında yürürlüğe gireceğini açıkladı.
Coşkunoğlu: Açıklanmayan sorular var
Coşkunoğlu Dubai'de yapılan toplantıda BTK'nın tavrını ve açıklamasını şöyle değerlendirdi.
"Konu ile ilgili ülkemizdeki en büyük STK olan Türkiye Bilişim Derneği'nin 21-23 Kasım arasında toplanan kurultayında BTK ve bakanlık görüşlerini ve konferansta alacakları pozisyonu bırakın tartışmaya açmayı, açıklamak için bile bir konuşmacı göndermeyi reddetmiştir.
"BTK çalışmalara 2010 yılında başladığını söylemesine karşın, iki yıllık 'hazırlık' sonucu ortada tek bir pozisyon veya görüş belgesi yoktur. Bunun ancak iki açıklaması olabilir: Ya, BTK açıklaması yanlıştır, hiçbir hazırlık yapılmadan gidilmiştir ya da kapalı kapılar arkasında bazı pazarlıklar ve görüşmeler ile yetinmişlerdir.
"BTK'nin 'istenmeyen toplu elektronik haberleşme'den kastı nedir? 'İstenmeyen'e bizim hükümet mi karar verecek? Hangi üye devletlerle bu konuda işbirliği yapılacak?
3-14 Aralık 2012'de Dubai'de gerçekleştirilen WCIT'de interneti kimin yöneteceğine dair tartışmalar olmuş, ABD ve AB ülkeleri internetin gayri merkezi yapısını bozacağı gerekçesiyle Uluslararası Telekomünikasyon Birliğinin Düzenlemesi'ni reddetmişti. Dünyada geniş tepki bulan düzenlemeye Türkiye destek vermekle beraber nihai kararını son ana dek kamuoyuyla paylaşmamaştı. (EA/HK)