Almanya firması Volkswagen, bugün yaptığı bir açıklamada egzoz gazı emisyon testlerinde hile yapan yazılım içeren 11 milyon aracı geri çağırarak onaracağını açıkladı.
Reuters’tan Andreas Cremer’in haberine göre, Volkswagen’in yeni CEO'su Matthias Müller, şirketin birkaç gün içerisinde yasadışı yazılımın bulunduğu dizel araçları geri çağıracağını söyledi.
Habere göre, bazı analistler bunun maliyetinin şirketin skandal için ayırdığı 6.5 milyar dolardan fazla olabileceğini tahmin ediyorlar.
Ne olmuştu?
Volkswagen skandalı bir grup bağımsız araştırmacının ABD Çevre Koruma Müdürlüğü’ne (EPA) yaptıkları araştırma sonuçlarını iletmeleriyle ortaya çıktı.
Araştırma aslında dizel motorların çevreci olabileceğini göstermek üzerineydi ancak araştırmacılar yaptıkları testte Volkswagen’in verdiği rakamlarla emisyon testlerinde elde ettikleri sonuçların örtüşmediğini gördü. Bu durumu EPA’ya bildirdi.
Bu hileli sisteme göre, araçlar normal sürüş esnasında kirlilik kontrolleri devre dışı kalıyor, araç emisyon testine girdiği zaman durumu fark ederek kirlilik kontrollerini devreye alıyor. Kirlilik kontrol mekanizması devre dışıyken araçlar standardın 40 katı zararlı gaz salabiliyor.
3 Eylül’de dünyanın en büyük otomotiv üreticisi olan Alman Volkswagen şirketi, ABD ve Avrupa'da egzoz emisyonlarını kasıtlı olarak düşük gösterdiğini ve yaklaşık 11 milyon araca yerleştirilen yazılımla, karbon emisyon oranlarında hile yaptığını itiraf etti.
Bu araçların 5 milyon adedinin VW, 2.1 milyon adedinin Audi, 1.2 milyonunun Skoda markaları altında satıldığını, 1.8 milyon adedinin iste hafif ticari araç olduğunu açıkladı.
Skandal sonrası Volkswagen hisseleri yaklaşık yüzde 30 değer kaybetti. Şu ana kadar ABD, Almanya, İngiltere, İsviçre, İtalya, Fransa, Güney Kore, Kanada, Norveç ve İtalya skandalla ilgili olarak soruşturma başlattı.
Şirkerin CEO’su Martin Winterkorn hakkında sahtekarlık suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Almanya, dizel emisyonlarını yasalara uygun bir hale getirmesi için Volkswagen'e 7 Ekim'e kadar süre tanıdı. Volkswagen yönetim kurulu başkanlığına Porsche'nin başındaki Matthias Müller getirilmişti.
EPA yetkilisi Chris Grundler, artık emisyon teslerinin sadece laboratuvarda değil, sokakta da yapılacağını belirterek, "Nasıl testler olduğunu şirketlere söylemeyeceğiz, bilmelerine gerek yok" diye konuştu.
Son yıllarda dizel araçları iklim değişikliğine benzinli araçlar kadar olumsuz etki etmediği için tercih ediliyor. Ancak dizel motorlar da hava kirliliğine neden oluyor. (NV)