Fotoğraf: Sao Paulo'da, İspanya elçiliği önünde Vincius'a yönelik ırkçılk portestosu/radiolippe
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Çarşamba günü BM Cenevre Ofisi'nde kuruluşta görev yapan haberciler için küresel insan hakları gündemini değerlendirdiği basın toplantısında güncel konular üzerinde durdu.
Sudan'daki çatışmalar
Sudan'da 15 Nisan'dan bu yana yaşanan çatışmalar nedeniyle baskı altında bulunan ve cesaretle mücadele sürdüren halkın çaresizliğine dikkat çeken Türk, "Sudan'da üst üste yaşanan ateşkeslere karşın sivillerin ölüm ve yaralanma riski[nin sürdüğünü]" söyledi.
Türk, ateşkese karşın Hartum'da savaş uçaklarının görüldüğünü ve kentin kimi bölgelerinde çatışmalar olduğunu belirterek, Hartum'un kuzeyi ve Omdurman bölgelerinde de silah seslerinin duyulduğuna ilişkin bilgi aldıklarını dile getirdi.
Sudan'da iktidarı ele geçirmek için başlatılan ve "hiçbir şeye aldırmadan" süre giden mücadelenin temelinde "işlenen büyük ihlallerin neredeyse tümüyle cezasız kalmasının" yattığını söyleyen Türk, "Bu çatışmayı sona erdirmenin ve barışın sürdürülmesinin merkezinde insan hakları ve hesap verebilirlik olmalı." dedi.
İspanya: "Sporda Irkçılığı
tamamen ortadan kaldırmak"
İspanya'da Valencia-Real Madrid futbol müsabakasında Real Madrid'in Brezilyalı futbolcusu Vinicius'a karşı Valencia tribünlerinde sergilenen ırkçı tutumu eleştiren Türk, olayın sporda ırkçılığın ulaştığı yaygınlığı çırılçıplak gösterdiğini vurguladı.
Türk, "Spor organizasyonları düzenleyenler"e seslendi: "Irkçılığı önlemek ve karşı koymak için stratejiler oluşturma çağrısında bulunuyorum."
İspanya makamlarının olayın ardından gösterdiği güçlü ve hızlı tepkiye de dikkat çeken Türk, BM İnsan Hakları Ofisi'nden spor etkinliklerinde nefret suçlarıyla mücadeleye yönelik bir politika kılavuzu hazırlamasını istediğini belirtti.
Türk, "Irkçılık hiçbir şekilde kabul edilemez ve bütünüyle ortadan kaldırmanın yollarını bulmamız gerekir." dedi.
Pakistan: Askeri yargı hortluyor
"Pakistan'ın askeri mahkemelerin kullanımını yeniden canlandırmayı planladığına dair haberler rahatsız edici" diyen BM Yüksek Komiseri "uluslararası insan hakları hukukuna aykırı yasalara dayanarak insan hakları savunucularına karşı bir dizi cezanın verildiği Çin de dahil dünya genelinde sivil alanın daralmasından da endişe duy[duğunu] dile getirdi.
Pakistan'da son zamanlarda artan şiddet olayları ve "sorunlu yasalar" çerçevesinde gerçekleştirilen toplu gözaltılardan duyduğu rahatsızlığı anlatan Türk, "Pakistan'ın sivilleri yargılamak üzere askeri mahkemeleri yeniden devreye sokmayı planladığına dair haberler[in] özellikle rahatsız edici [olduğunu]" söyledi. "Bu aynı zamanda uluslararası insan hakları hukuku yükümlülüklerine de aykırı" dedi.
Türk, Pakistan yetkililerine, 9 Mayıs'ta başlayan protestolar sırasında gerçekleşen ölüm ve yaralanmalara ilişkin hızlı, tarafsız ve şeffaf soruşturmalar yapma çağrısında bulundu.
Türk, AA muhabirinin, Alman polisinin geçtiğimiz hafta iki Sabah muhabirinin "evlerine baskın yapmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna "Gazetecilerin korunması ve güvenliği önemli bir husustur. Bu özel davanın ayrıntılarını bilmiyorum ama Almanya'nın çok sağlam bir yargı sistemi var, insan haklarının korunmasına yönelik farklı katmanlardan oluşan çok sağlam bir sistem." yanıtını verdi ve "gazeteciler söz konusu olduğunda sivil alana her zaman saygı gösterilmesinin önemi" üzerinde durdu.
(AEK)