Fotoğraf: Volker Türk ülkesi Avusturya'da, Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ile
Eylül 2022'de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği görevini üstlenen Avusturyalı diplomat Volker Türk, kuruluş konferansının 30 yıl önce toplandığı Viyana'daki kutlamalar için geldiği ülkesinde sığınmacılık politikasında yeni bir tartışma üslubuna duyulan ihtiyacı açıkça dile getirdi.
Afganistan'da el, kol
kesmeler ve idamlar
Graz'da yayımlanan Kleine Zeitung'un haberine göre, Türk'ün başında bulunduğu Yüksek Komiserlik, Afganistan ve Suriye'de hala ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığını ve bu ihlallerin "sığınmacıların bu ülkelere geri gönderilmesine olanak verem[ediğini]" bildirdi. Komiserlik, Afganistan ve bu ülkede egemen olan Taliban'dan "iktidarı icra derken 21. yüzyılın kurallarına uygun davranmayan bir rejim" olarak söz ediyor. Komiserliğin gündeminde idamlar ve el, kol kesme cezaları var.
Bu nedenle Türk, iltica tartışmasında "daha az duygusallık" çağrısında bulunuyor. Yüksek komiser, ülkelerin yasadışı göç ve insan kaçakçılığı ile mücadele konusunda açık yetkileri olduğu gibi sınır dışı edilmeler ve sığınma hakkı ile ilgili de aynı derecede açık kurallar olduğunu hatırlattı. AB'de pek çok kez tartışmaya açılan sığınma prosedürlerini Büyük Britanya'nın Ruanda'da yaptığı gibi, üçüncü ülkelere taşıma planını, "saçma" olarak niteledi.
İngiltere göçmenleri
gemilere yüklüyor
İngiltere hükümeti sığınmacılara yönelik tutumu dolayısıyla uluslararası gözlemcilerce eleştirilmeye devam ediyor. Başbakan Rishi Sunak, istenmeyen göçmenleri gemilerde tutmak istiyor. Muhafazakar hükümet başkanı yalnızca Pazartesi günü iki yük teknesi daha satın alacağını ve toplam bin kişiyi bu teknelerde barındıracağını açıkladı.
İlk teknenin yakında güney İngiltere'deki Portland limanına demirlemesi bekleniyor. Sunak, "Cesaret ve kararlılıkla hükümet[in] bu sorunu çözebileceğini]" söyledi. "Ve el[lerindeki] her aracı kullan[dıklarını]" dile getirdi: Britanya hükümeti, istenmeyen göçmenlerin girişini sert yasalarla engellemek istiyor. Eleştirmenler bu süreci sığınma yasağıyla eşdeğer olduğu kanısında.
Türk, komiserliği için daha
çok bütçe talep ediyor
Kuruluşunun 30. yılında Türk artık sorumlu olduğu komiserlik için daha çok kaynak istiyor. Toplam bütçenin yüzde dördünün, kurumun potansiyelini tam olarak kullanması için yeterli olmadığını söylüyor.
Türk, "Cezaevlerine gidiyoruz ve mahkumlarla konuşuyoruz - çoğunlukla siyasi mahkumlar" diyor, çalışmalarını anlatırken. Türk'e göre, insan hakları ihlallerini ortaya çıkarmak, iltica nedenleriyle mücadelede hala etkili bir yöntem.
(AEK)