Fotoğraf: UNNEWS
|
DAHA GÜÇLÜ BİR #İHEB75'E DOĞRU İLK ADIM OLARAK, ÜLKELERİ SADECE TEMEL HAKLARINI KULLANDIKLARI İÇİN HAPİSTEDE VEYA TUTUKLANAN İNSANLARI SERBEST BIRAKMAYA ÇAĞIRIYORUM. |
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri, "İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 75. yılına girdiğimiz 2023'ün başında hükümetleri ve dünyadaki gözaltına alma/tutuklama yetkisine sahip tüm makamları, haklarını kullandıkları için gözaltına alınan/tutuklanan herkes için af çıkarmaya, şartlı salıvermeye ya da sadece serbest bırakmaya" çağırdı:
Kalbinizin sesini dinleyin, davaları gözden geçirin ve bu yıla İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin vizyonu doğrultusunda bir adım atarak başlamak için bir seçim yapın: Tüm insanların özgür ve eşit, onur ve hak sahibi olarak yaşadığı bir dünya için."
Bir dönüm noktası belgesi
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi (İHEB) 10 Aralık 1948'de Paris'te BM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Temel insan haklarının evrensel olarak korunması gerekliliğini ilk kez ortaya koyan dönüm noktası niteliğindeki belge, 500'ü aşkın dile çevrildi.
BM insan hakları dairesi OHCHR, 2023 boyunca Evrensel Bildirge'nin önemini ve süre giden geçerliliğini görünür kılmak üzere kampanya yürütecek.
Etkinlikler ve bildirgenin tanıtımı, üç eksende yürütülecek: Hakların evrensellik ve bölünmezliğini anlatmak, geleceğe bakmak ve insan hakları ekosistemini sürdürmek.
İHEB'yi 'harekete geçirin
Türk, ailesiyle birlikte yeni yılı kutladığı sırada sevdikleri, insan haklarını kullandıkları için cezaevleri ve gözaltı merkezlerinde tutulanların aklından hiç çıkmadığını söyledi.
Dünyanın dört bir tarafında çevre hakları için çalışan, iklim eylemciliği sürdüren, ayrımcılığa son verilmesi çağrısında bulunanların yanısıra istismar ve yolsuzlukllara karşı seslerini yükseltenler, işlerini yaptıkları için hapsedilen haberciler ve insan hakları savunucuları parmaklıklar arkasında tutuluyor.
Türk "İktidardakileri, İHEB'yi eyleme geçirmeye ve keyfi gözaltı/tutuklamaya kesinlikle son vermeye çağırıyorum" dedi.
(AEK)